Vad är Bitcoin-mixers, och varför förbjuder utbyten dem?

Vad är Bitcoin-mixers, och varför förbjuder utbyten dem?

Bitcoin Sverige
maj 1, 2021 by Bitcoinera
3
En av de ursprungliga lockelserna i kryptovaluta är berättelsen att användningen av dem ger avsändaren eller mottagaren anonymt, men detta är en vanlig missuppfattning inom sektorn. I verkligheten är Bitcoin (BTC) och många andra kryptovalutor lätt spårbara. Bevis på detta kom tidigare i veckan när den 27 april arresterade amerikanska myndigheter mastermind av Bitcoin Fog,
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDQvODZmMDJlYzctM2QxMi00NGRhLWE2MGYtYjIwMjNlOGZmOWQxLmpwZw.jpg


En av de ursprungliga lockelserna i kryptovaluta är berättelsen att användningen av dem ger avsändaren eller mottagaren anonymt, men detta är en vanlig missuppfattning inom sektorn.

I verkligheten är Bitcoin (BTC) och många andra kryptovalutor lätt spårbara.

Bevis på detta kom tidigare i veckan när den 27 april arresterade amerikanska myndigheter mastermind av Bitcoin Fog, en mörknätbaserad BTC-blandningstjänst. Myndigheterna kunde fånga operatören efter att ha analyserat tio års blockchain-data.

Man behöver inte vara en rättsmedicinsk analytiker för att veta att varje enskild transaktion är bunden till adresser i blockchain och att de kommer att stanna kvar för alltid. Även om myndigheter inte kan bestämma IP-adressen eller personuppgifterna från adressen, brukar dessa mynt vanligtvis användas för produkter eller servicebetalningar. Det här är spåret som leder tillbaka till avsändaren och mottagaren.

När det gäller Bitcoin Fog kunde brottsbekämpning identifiera serverhostningskostnader som betalats med digital valuta. Bitcoin-blandningstjänster som Bitcoin Fog tillåter användare att blanda sina mynt med andra användare, vilket gör det nästan omöjligt att upptäcka destinationsadresserna. Detta döljer banden mellan ingångarna och utgångsadresserna, vilket ger en bättre nivå av integritet.

Exempel på en blandningstransaktion. Källa: TarushTech-Medium

Blandningstjänster erbjuds i ett brett spektrum av metoder, inklusive helt centraliserade lösningar där förtroende krävs, till Coinjoin-blandare, som är beroende av att en stor grupp användare själv samarbetar och agerar samtidigt. Det finns till och med möjligheten att handla på decentraliserade börser (DEX) för att praktiskt taget eliminera eventuell spårning.

Blandare utgör några risker

Centraliserade blandare erbjuder det uppenbara problemet med en enda punkt. Även om man litar på att enheten använder multisig-adresser, om tjänsten är villig att dela sina data eller har brutits, kommer deras användare att förlora sin integritet.

CoinJoin löste detta problem genom att kombinera ingångarna från flera användare till en enda transaktion. Tjänsten tar sedan dessa mynt, skapar dem till en transaktion och får varje deltagare underteckna innan de sänds till nätverket. Dessa transaktioner slås sedan samman till en, och varje användare får tillbaka den ursprungliga kvantiteten. Ingen kan dock se ursprunget till dessa mynt, inte ens den enhet som slår samman transaktionen.

Även om CoinJoin inte är exakt spårbar, ger det rimlig förnekbarhet, eftersom ingen kan påpeka vilken enhet som äger varje produktion. Ju större antal deltagare, desto högre graden av förnekbarhet.

Wasabi Wallet CoinJoin-funktion skärmdump. Källa: WasabiWallet

Vissa kryptovalutaanvändare kräver också anonymitet för att skicka tokens till sina plånböcker, och Wasabi Wallet har länge använts för sina inbäddade CoinJoin-funktioner.

Medan infrastrukturen är tekniskt centraliserad, garanterar designen att operatörerna inte kan deanonymisera användare eller stjäla pengar. För tillfället är Wasabi-plånboken endast tillgänglig för stationära lösningar, så som det är fallet med allt i kryptovaluta, se upp för kloner!

En liknande tjänst tillhandahålls av Samourai-plånboken, som också erbjuder en Chaumian CoinJoin-blandningstjänst, kallad Whirlpool. För att uppnå en fullständig integritetslösning måste användarna ansluta Samourai-plånboken till sin egen fullständiga Bitcoin-nod. Det erbjuder dock stationära och mobila versioner.

Även om dessa blandningstjänster inte är olagliga i de flesta jurisdiktioner kan vissa utbyten och tjänster vägra användare länkade till adresser som är associerade med myntblandningsaktiviteter.

Eftersom fler människor inser vikten av att uppnå en viss grad av integritet för självskydd, desto färre incitament måste företagen neka sina kunder att använda mixers.

De åsikter och åsikter som uttrycks här är endast författarens och återspeglar inte nödvändigtvis Cointelegraph.com: s åsikter. Varje investerings- och handelsrörelse innebär risk, du bör göra din egen forskning när du fattar ett beslut.