Solana grundare om kritiska DeFi-utmaningar och hur man fixar dem

Solana grundare om kritiska DeFi-utmaningar och hur man fixar dem

Bitcoin Sverige
februari 18, 2021 by Bitcoinera
8
Anatoly Yakovenko. Källa: En videoscreenshot, Youtube / Solana Höga transaktionsavgifter och säkerhet är de två mest pressande utmaningarna inom den decentraliserade finansindustrin (DeFi), enligt Anatoly Yakovenko, grundare och VD för blockchain-utvecklaren Solana (SOL). Avgiftsutmaningen kan lösas “samtidigt som man upprätthåller tillfredsställande decentralisering” medan förbättring av säkerheten kräver ett branschomfattande samarbete, tillade han i en snabb
e9b4c5a454.jpg


Solana grundare om kritiska DeFi-utmaningar och hur man fixar dem 101
Anatoly Yakovenko. Källa: En videoscreenshot, Youtube / Solana

Höga transaktionsavgifter och säkerhet är de två mest pressande utmaningarna inom den decentraliserade finansindustrin (DeFi), enligt Anatoly Yakovenko, grundare och VD för blockchain-utvecklaren Solana (SOL). Avgiftsutmaningen kan lösas “samtidigt som man upprätthåller tillfredsställande decentralisering” medan förbättring av säkerheten kräver ett branschomfattande samarbete, tillade han i en snabb intervju Cryptonews.com.

Här är vad vi diskuterade när Solana DeFi Hackathon startade på måndagen.

Cryptonews.com: Vad är den mest pressande utmaningen i DeFi nu?

Anatoly Yakovenko: Avgifter är den mest känsliga utmaningen just nu. DeFi bygger på visionen om tillståndsfri och tillgänglig finansiering för alla och alla, och för närvarande genererar höga transaktionsavgifter friktion för [smaller users]. Till exempel kan tillhandahålla 100 USD i likviditet för SUSHI / ETH-poolen kosta över 100 USD i nätverksavgifter under trängselstider.

Även vid 100% [annual percentage yield]skulle man inte kunna få tillbaka sina kostnader för att delta under 12 månader. Dessutom gör höga avgifter också vissa användningsfall olönsamma. Ett uppenbart exempel på detta är mikrobetalningar.

Det finns flera lösningar som arbetas med inom branschen, inklusive Layer 2-skalningslösningar som plasma, samlade och sidokedjor, nya Layer 1 [solutions] såsom Solana, Near, Avalanche, etc.

Solana grundare om kritiska DeFi-utmaningar och hur man fixar dem 102
Källa: bitinfocharts.com

Kan dessa utmaningar lösas utan att skada decentraliseringen?

Dessa utmaningar kan definitivt lösas med bibehållen tillfredsställande decentralisering. Decentralisering är dock ett mångfacetterat mått med flera tolkningar.

Hos Solana tror vi att den viktigaste faktorn för att bestämma decentralisering är nätverkets censurmotstånd. Vilket är relativt den minsta uppsättningen noder inom nätverket som krävs för att censurera eller stoppa nätverket.

Som bevis på insats (inte att förväxla med [delegated proof-of-stake]) nätverk, består denna tröskel av antalet noder som lägger till upp till 33% av nätverkets insatsstyrka. Blockkedjor som Ethereum 2.0, Cosmos och Solana delar i allmänhet samma egenskaper.

Huvudskillnaden här är dock att Solana löser dessa DeFi-utmaningar genom att utnyttja hårdvara och bandbredd.

Noder i Solana kan öka hårdvaran och bandbredden för att förbättra nätverkets skalbarhet, hastighet och avgifter.

Ethereum 2.0 tar ett annat tillvägagångssätt och lägger stor vikt vid att säkerställa att hårdvarukraven och bandbreddskraven för noder är så låga som möjligt och har ett krav på ETH 32 [USD 61,000] som ett minimum för att vara berättigad att köra en nod. Båda nätverken kan dock stödja tiotusentals noder.

Det finns också andra lösningar som optimistiska samlingar, men dessa lösningar använder fortfarande en ‘trust and verif’ -modell, där systemet optimalt litar på nätverket och förlitar sig på noder för att fånga upp något skadligt beteende.

Vilka andra utmaningar ser du för Defi?

Säkerhet är en kritisk faktor. Komposibilitet är extremt kraftfullt, men eftersom fler DeFi-protokoll börjar interagera med varandra och bygga ovanpå varandra växer risken för kaskadfel över system exponentiellt. Om vi ​​verkligen vill bygga ett tillståndsfritt avvecklingsskikt för demokratisering av världens finansiella system, måste det vara robust och säkert.

Vi går redan i rätt riktning och många team arbetar redan med hög standard.

Det är dock viktigt att vi fortsätter att upprätthålla ett hälsosamt ekosystem och en gemenskap för säkerhetsforskare att delta och bidra till DeFi.

Nyligen Paradigm [a cryptoasset investment firm] lanserade Paradigm CTF, [an Ethereum focused security competition], som bestod av flera säkerhetsutmaningar för blockchain.

Händelser som Paradigm CTF och väldesignade säkerhetsbounty-program kommer att vara avgörande för att säkerställa att dessa DeFi-protokoll fortsätter att få mest uppmärksamhet från säkerhetsforskare, möjliggör identifiering av exploater tidigare och gör det möjligt för oss att leverera mer robusta protokoll.

När säkerheten i DeFi kan förbättras avsevärt?

Säkerheten kommer inte att förbättras över en natt och tekniken utvecklas snabbt, därför förändras attackytan ständigt. Vi kanske inte heller når en punkt där dessa protokoll är objektivt ogenomträngliga. Vi kan dock förbättra säkerheten genom att samarbeta tillsammans för att berika resurser som Open Zeppelin [a library for secure smart contract development] för att säkerställa att utvecklare har förgranskade smarta kontrakt som de kan dra nytta av när de bygger ut nya protokoll.

Vilka Defi-relaterade lösningar letar Solana i hackathon?

Solana fokuserar mer på DeFi-användningsfall som specifikt utnyttjar dess snabba blåsningstider, låga avgifter och hög genomströmning. Därför är betalningar, mikrobetalningar, central-limit-order-böcker användningsfall som vi är särskilt glada över. Det är därför vi har varit så glada över potentialen för Serum (en decentraliserad börs som körs på Solanas mainnet och skapades av kryptoderivatutbyte FTX och Alameda Research).

Bland många idéer som tillkännagavs före hackathon, vilka är dina favorit?

Låning / utlåning är en som är min favorit. När vi väl har ett lån / utlåningsprotokoll kan vi sedan låsa upp några riktigt spännande funktioner som marginalhandel på decentraliserade börser som Serum. Vad som gör marginalhandel och lån / utlåning så intressant på blockchain är att all information om kedjan är tillgänglig. Denna information innebär att vi har tillgång till transparent och granskbar säkerhet 24/7/365. Vi kan i huvudsak övervaka och prisrisker i realtid och skapa extremt effektiva lån / utlåningsprotokoll runt det.
__

I skrivande stund (16:48 UTC) handlas SOL, rankad 38 efter marknadsvärde, till 9,2 USD och ökar med 13% på en dag och 2% på en vecka. Priset steg med 144% på en månad.
___
Denna intervju har redigerats för utrymme och tydlighet.
__

Läs mer:
– Crazy Bitcoin och Ethereum Fees Dampen Rally, Hjälp konkurrenter
– DeFi vs. Bitcoin-debatt startar en ny omgång
– Fed-publicerad DeFi-studie av en europeisk professor ökar industriens moral
– ‘DeFi kommer att äta JPMorgan’ men det finns risker före det måltidet
– DeFi trender att se upp för 2021 enligt ConsenSys och Kraken
– DeFi ‘Genie Is Out’ och är inställd på tillväxt 2021
– Avkastningsuppodrat DeFi-set för nya fält med gamla utmaningar 2021
– Om traditionell ekonomi går till CBDC: er öppnas två scenarier för DeFi – INDX VD
– DeFi Industry funderar över strategi när tillsynsmyndigheter börjar cirkulera
– Crypto Security 2021: Fler hot mot DeFi och enskilda användare
– De fyra bästa riskerna som DeFi-investerare står inför
– Nya regleringscitroner väntar någonstans mellan DeFi och CeFiSource link