Riskerna för ett decentraliserat nät som lever i den centraliserade världen

Riskerna för ett decentraliserat nät som lever i den centraliserade världen

Bitcoin Sverige
februari 20, 2021 by Bitcoinera
8
Den 26 januari stannade internet längs en stor del av östkusten. E-posttjänsterna sjönk; YouTube-videor flimrade ut mittströmmen; miljoner påverkades sannolikt, om än bara tillfälligt. Men avbrottet, tillskrivet en kraftig ökning av trafiken, understryker de metastaserande sårbarheterna kring hur det mesta av världen bedriver handel, konsumerar underhållning och kommunicerar. Konsekvenserna av sådana avbrott bör ses som
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDIvMzkwZjBhYmMtYzc3OC00MjQ5LTkyOTMtYTZjNzIyM2I3NDI3LmpwZw.jpgDen 26 januari stannade internet längs en stor del av östkusten. E-posttjänsterna sjönk; YouTube-videor flimrade ut mittströmmen; miljoner påverkades sannolikt, om än bara tillfälligt. Men avbrottet, tillskrivet en kraftig ökning av trafiken, understryker de metastaserande sårbarheterna kring hur det mesta av världen bedriver handel, konsumerar underhållning och kommunicerar.

Konsekvenserna av sådana avbrott bör ses som särskilt alarmerande för dem i kryptoland: nämligen för det ständigt växande antalet deltagare i ett framväxande decentraliserat ekosystem för att överföra peer-to-peer-värde med Bitcoin (BTC) som bygger smarta kontrakt på Ethereum eller starta ett antal plattformar och token som utför otaliga funktioner och tjänster.

Faktum är att sådana avbrott belyser en allvarlig utmaning för att bygga den förväntade framtiden för ett decentraliserat nät som är säkrare, pålitligare och säkrare.

Varje gång Gmail eller Telegram går ner på grund av sådana störningar på det befintliga nätet är det en påminnelse om hur exponerad denna framväxande decentraliserade värld är för centraliserade sårbarheter. Och det är något av en akilleshäl som ännu inte har behandlats tillfredsställande.

Kort sagt, den fullständiga blomningen av blockchain och andra decentraliserade system beror på tillförlitligheten hos en befintlig webbarkitektur som inte bara är mycket centraliserad utan också behöver en ansiktslyftning.

Internet: Skönheten och odjuret

Så vacker som den ursprungliga arkitekturen av den – och tro mig, den är vacker – internet som vi känner till har blivit lite klumpigt. Det har gått decennier sedan dess skapande, och det visar sin ordspråkiga ålder. Bevisen på detta är det ökande antalet avbrott som har stört stora molntjänster, såsom Amazon Web Services och Microsoft Azure, tillsammans med affärskritiska meddelandeplattformar som Slack. De resulterande förlusterna för företag, såväl som för vardagliga webbanvändare och kryptoentusiaster, kan vara i miljarder dollar.

Förra året, till exempel, gick Cloudflare ner och släppa i Bitcoin-transaktioner som resulterade var påtaglig. Det är i detta fall anmärkningsvärt att själva Bitcoin-nätverket inte var nere. Den peer-to-peer-konsensusbyggande infrastrukturen som den byggde på var hela tiden intakt, men minskningen av genomförda transaktioner indikerar en allvarlig svaghet i systemet med tanke på att så många kryptoanvändare är beroende av centraliserad lagrings- och utbytesalternativ. Och många av dessa tjänster berodde i sin tur på Cloudflare.

Ovanstående exempel belyser hur, i många fall, livskraften för dessa tjänster kokade ner till en enda felpunkt – helt i strid med existensberättigande av Bitcoin och blockchains mer generellt.

Det är ett problem som har blivit mycket värre under COVID-19-pandemin, tyvärr, särskilt för att nätet har blivit ännu mer centralt i vårt arbete och våra personliga liv. Enligt de senaste uppgifterna som publicerats av ThousandEyes, ett nätverksintelligensföretag, ökade globala internetstörningar när pandemin drabbades förra året. Stigande användningsnivåer citerades som en orsak bakom avbrottet som ökade med 63% i mars jämfört med pre-pandemiperioden. I juni uppskattades 44% fler störningar än vad som inträffade i början av förra året.

Det är säkert att säga att när man tar hänsyn till att häpnadsväckande 25% av alla Ethereums arbetsbelastningar i världen körs på Amazon Web Services, borde det vara mer än en paus för oro. För närvarande är varje blockchainbaserad applikation, oavsett om det är Bitcoin, Polkadot eller Cosmos, helt maktlöst utan hjälp av en handfull centraliserade, internetbaserade tjänster och infrastruktur.

Lösningen finns

Detta är dock inte för att förmedla pessimism eller hopplöshet, för det finns lösningar på problemet som kan implementeras relativt snabbt och utan att radikalt genomgå vad som redan används. Det ena är att dra nytta av styrkan på internet så som det för närvarande ser ut, förbättra den mekanik som ligger till grund för det genom att fokusera på överflödet av noder och uppsägningar i data som redan är inbyggda i systemet.

Tänk på en nod som en kanal för att kanalisera de data du litar på. Och med ett smartare, mer dynamiskt routningsprotokoll som lätt kan läggas på det befintliga internetet, till exempel, kan vi effektivare dirigera överföringar runt noder som är blockerade eller överbelastade och istället hämta data från noder genom vilka sådana data kan flöda mer fritt.

Utöver detta finns det frågan om att lösa underliggande säkerhetsproblem. I synnerhet avslöjar en undersökning av internetens standardruttteknik, känd som Border Gateway Protocol, eller BGP, sårbarheter som för närvarande utnyttjas av organiserade angripare med potentiellt breda effekter på alla former av internetbaserade applikationer. Sådana attacker ökar inte bara i frekvens utan hotar också dyrare avbrott och förseningar.

I april 2018 utnyttjade till exempel kriminella aktörer svaga punkter i kärninternetinfrastrukturen för att omdirigera användare av en Ethereum-plånboks utvecklare till en phishing-webbplats. Detta komprometterade deras kontouppgifter och berövade dem hundratusentals dollar i kryptovaluta. Det är komplicerat, men under attacken skadades internetets auktoritativa routerservrar och uppmanades att dirigera trafik till IP-adresser som ägs av de kriminella aktörerna istället för den avsedda IP-destinationen som normalt skulle ha specificerats av BGP.

Svagheten är rotad i det faktum att BGP designades när det fanns mycket färre internetanvändare, vilket innebär att dess ursprungliga arkitekter inte förutsåg, förståeligt, dagens behov av att säkra nätverket mot så många skadliga aktörer. Således manipuleras detta dirigeringsprotokoll lätt för onödiga ändamål.

Blockchain är svaret

Det bör noteras att blockchain-teknik ger en potentiellt kritisk lösning på detta problem. Även om IP-adresser fortfarande kunde kapas på lägsta nivå, skulle ett blockchain-driven routing-lager tillåta företag att ansluta sina enheter och infrastrukturer via ett privat nätverk utan att publicera sina IP-adresser – de dåliga aktörerna kunde använda för att rikta in sig på sina specifika tjänster. Och inom detta lager kan varje anslutning mellan enheter krypteras utan att använda de centraliserade myndigheter som har varit en viktig sårbarhet i nuvarande arkitekturer.

Genom att effektivare dirigera internetdata och utnyttja blockchain-kraften för att stärka säkerheten är jag hoppfull för nya synergier mellan den befintliga webben och den framväxande decentraliserade. Det är bara en tidsfråga tror jag. Och när detta händer är himlen gränsen för Bitcoin, Ethereum och alla de otroliga blockchain-baserade systemen som byggs.

De åsikter, tankar och åsikter som uttrycks här är författarens ensamma och återspeglar inte nödvändigtvis Cointelegraphs åsikter och åsikter.

Jonas Simanavicius är teknikchef för Syntropy, ett San Francisco-baserat företag som fokuserar på att bygga ett programmerbart internet som levererar ny teknik för att göra webbinteraktioner snabbare, mer pålitlig och säker för företag och vardagliga användare. Han är ansvarig för all teknikutveckling i företaget, inklusive SDN-motorn, plattformen, nätverket och blockchain-strategin. Tidigare arbetade han på ingenjörsteam från Royal Bank of Scotland och JPMorgan Chase.