Ripples XRP-försäljning undertryckte myntpris, ändrade domstolsklagomål

Ripples XRP-försäljning undertryckte myntpris, ändrade domstolsklagomål

Bitcoin Sverige
februari 19, 2021 by Bitcoinera
12
United States Securities and Exchange Commission har hävdat att Ripple Labs chefer Bradley Garlinghouse och Christian Larsen manipulerade XRP-priset genom att öka eller sakta ner myntförsäljningen beroende på marknadsförhållandena. I ett ändrat klagomål som inlämnades 18 februari upprepade käranden – US Securities and Exchange Commission – sin ståndpunkt att Ripple Labs, Christian Larsen och Brad
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDIvNDU1YmY0NGMtNmYyNS00ZmU1LTlkNWMtZGNkODBjMGU5ODE1LmpwZw.jpgUnited States Securities and Exchange Commission har hävdat att Ripple Labs chefer Bradley Garlinghouse och Christian Larsen manipulerade XRP-priset genom att öka eller sakta ner myntförsäljningen beroende på marknadsförhållandena.

I ett ändrat klagomål som inlämnades 18 februari upprepade käranden – US Securities and Exchange Commission – sin ståndpunkt att Ripple Labs, Christian Larsen och Brad Garlinghouse bröt värdepapperslagar med försäljning av XRP-mynt från och med 2013:

”Från åtminstone 2013 till och med nu sålde svarande över 14,6 miljarder enheter av en digital tillgångssäkerhet som heter ‘XRP’, i utbyte mot kontanter eller annan ersättning till ett värde av över 1,38 miljarder US dollar (‘USD’) för att finansiera Ripples verksamhet och berika Larsen och Garlinghouse. ”

Klagomålet hävdar att Ripple fick juridisk rådgivning redan 2012 att dess mynt skulle kunna representera ett säkerhetserbjudande och valde att ignorera det. Ur ett ekonomiskt perspektiv konstaterar klagomålet att strategin fungerade, och Ripple fortsatte att samla in “minst 1,38 miljarder dollar” under de följande åren.

Ansökan hävdar att Larsen och Garlinghouse sedan tjänade 600 miljoner dollar på deras oregistrerade försäljning av XRP. SEC noterar att dessa försäljningar ägde rum medan Garlinghouse upprepade gånger bekräftade att han var “mycket lång” på XRP – vilket tyder på att investerare vilseleds när Garlinghouse och Larsen betalade in:

“Ripple skapade ett informationsvakuum så att Ripple och de två insiderna med mest kontroll över det – Larsen och Garlinghouse – kunde sälja XRP till en marknad som bara innehöll den information som de svarande valde att dela om Ripple och XRP.”

Klagomålet beskriver ett fall 2015 där en av Ripples marknadsförare, som den också betalade i XRP, tillfälligt stoppade försäljningen av Garlinghouse och Larsens XRP-innehav eftersom myntpriset redan sjönk.

Enligt arkiveringen instruerade Larsen marknadsföraren att ”hålla [sales] pausad för nu ”och“[w]ait tills [the] marknaden hade återhämtat sig från detta misstag. ”

En liknande händelse från 2016 beskrev hur de tilltalade tvingades justera sina nettoförsäljningsmål i hopp om att de kunde “stabilisera och / eller höja” ett kämpande XRP-myntpris. Larsen och Garlinghouse kom överens om att minska XRP-försäljningen, men med Garlinghouse tillade att han “marginellt var benägen att vara mer aggressiv när vi gör detta.”

SEC noterar att den “informationsasymmetri” som de svarande skapat fortfarande existerar, vilket gör det möjligt för dem att fortsätta sälja XRP till en “betydande risk för investerare.”

Allmän rådgivare vid Ripple Stuart Alderoty sa att han var besviken över SECs sena försök att väcka talan mot Ripple Labs efter år av passivitet. Den 18 februari sa Alderoty att det senaste ändrade klagomålet inte gav upphov till något nytt och upprepade att endast en juridisk fråga återstår att lösa. Alderoty twittrade:

”Som många av er har sett, lämnade SEC in ett ändrat klagomål idag. Det enda rättsliga kravet kvarstår: utgjorde vissa distributioner av XRP ett investeringsavtal? En besvikelse över SEC som behövdes för att försöka “fixa” sitt klagomål efter att ha väntat i flera år på att få det först … “

År 2020 hävdade Chris Giancarlo, tidigare ordförande för Commodity Futures Trading Commission, att XRP inte borde betraktas som ett säkerhetserbjudande och hävdade att det inte passade kriterierna i Howey-testet.

Giancarlo hade tidigare förklarat att varken Bitcoin (BTC) eller Ether (ETH) representerade säkerhetserbjudanden och fick honom smeknamnet “Crypto Dad” i kryptosfären.

En intressekonflikt kan dock vara på spel. Som rapporterades av Forbes vid den tiden fungerade också advokatbyrån som Giancarlo representerade – Willkie Farr & Gallagher LLP – som juridisk rådgivare till Ripple. Giancarlos bedömning att XRP inte är en säkerhet “förlitade sig också på viss faktainformation från Ripple”, säger artikeln.