JR Willett lanserade den första ICO … men har fortfarande ett dagjobb – Cointelegraph Magazine

JR Willett lanserade den första ICO … men har fortfarande ett dagjobb – Cointelegraph Magazine

Bitcoin Sverige
maj 5, 2021 by Bitcoinera
5
ICO: er? Han höll den första. Stablecoins? Han drömde om dem av misstag. Vitalik Buterin försökte få honom ombord för att hjälpa till att starta Ethereum, men han var för upptagen. Han är JR Willett, en av de mest fascinerande männen i branschen. Tillbaka 2012 kände Willett, nu 41, att han kunde förbättra Bitcoin genom
magazine_JR_Willet-scaled.jpgICO: er? Han höll den första. Stablecoins? Han drömde om dem av misstag. Vitalik Buterin försökte få honom ombord för att hjälpa till att starta Ethereum, men han var för upptagen. Han är JR Willett, en av de mest fascinerande männen i branschen.

Tillbaka 2012 kände Willett, nu 41, att han kunde förbättra Bitcoin genom att göra det möjligt för alla att skapa interoperabla tokens som stöds av protokollet. Han släppte en vitbok som beskrev den nya modellen och uppfann ett sätt att finansiera projektet med en token-försäljning. Han förhalade de närmaste 18 månaderna och hoppades att någon annan skulle ta betet. Så småningom gav han in och tillkännagav Mastercoin ursprungliga mynt erbjudande, som fortsatte att inspirera Ethereum och varje efterföljande ICO.

”Det kändes som om jag bara gjorde ord på vad som uppenbarligen skulle hända – folk pratade redan om det, och jag tänkte: ‘Varför har inte någon formaliserat det åtminstone lite? Jag blev bara trött på att vänta på någon annan. ”

I början var han orolig för att kryptokurrency skulle leda till en dystopi där antingen de sena adopterarna blev penna eller att en envärldsregering skulle bildas för att reglera allas transaktioner. Han är fortfarande orolig, men det går bättre än han hade fruktat.

I havet av exceptionella och karismatiska människor som stiger till toppen av kryptovalutavärlden sticker Willett ut. Inte i hans absolutistisk övertygelse till en uppsättning principer, inte i hans resa från trasor till rikedom, inte i hans “galning “för att hålla fast vid ett projekt, inte i hans för stora välgörenhetsaktiviteteroch inte ens i hans konstnärliga strävanden eller grand framtidsvisioner. Nej. Willett sticker ut eftersom han trots de otroliga saker han har satt i gång är en ödmjuk familjeman som aldrig glömde vad som var viktigast.

Den första ICO

När världen ringde år 2012 var Bitcoin i stort sett det enda spelet i stan. Bitcoin, blockchain och kryptovaluta var en och samma, förutom den nyfödda Litecoin-gaffeln som ännu inte var tre månader gammal (LTC skapades via gruvdrift, precis som Bitcoin). Det är här Willett kom för att röra i potten, publicering vad han kalladeDen andra Bitcoin Whitepaper. ”

“Vi hävdar att det befintliga Bitcoin-nätverket kan användas som ett protokolllager, på vilket nya valutalager med nya regler kan byggas utan att ändra grunden”, skrev han. Tanken var att göra det möjligt att skapa nya, funktionella tokens ovanpå Bitcoin på ett sådant sätt att smarta kontrakt kunde reglera deras interaktioner. ”Mastercoin stöder skapande av fastighetstoken som kan användas för titlar, handlingar, användarstödda valutor och till och med aktier i ett företag,” förklarade vitboken.

Detta låter ungefär som Ethereum idag, komplett med interoperabla ERC-20-tokens och smarta kontrakt. Det är ingen slump, med tanke på att Ethereum delvis inspirerades av Willetts idéer.

“Vitalik kom till oss inledningsvis med sina idéer, och vi sa till honom:” Vi har några andra saker vi vill göra först. ” Han ville inte vänta, och det är bra för honom att han inte gjorde det. Ethereum var resultatet av det. ”

Willett tog till och med upp tanken på stablecoins och skrev att “Om du tror att Bitcoin har ett rykteproblem för penningtvätt nu, vänta bara tills du kan lagra” USDCoins “i blockkedjan!” Detta var en ny idé – han uppfann konceptet.

Mastercoyns lansering – och token-försäljning – tillkännagavs i juli 2013. Det var den första ICO någonsin och mynt kunde köpas till en växelkurs på 100 MSC per 1 BTC. Dessa första mynt togs emot från “Exodus-adressen”, som fungerade som Mastercoyns motsvarighet till genesblocket – medan Bitcoin var början så förestods Mastercoin sig som nästa era.

När Willett tillkännagav Mastercoin på Bitcointalk-forumet tänkte han på det som en engångsgenväg för att komma runt det “rätta sättet” att samla in pengar. “Det kändes inte som en innovation vid den tiden”, säger han.

“Jag trodde att jag hade hittat en kort genväg – jag hade bara inte tid att flyga till Kalifornien, sätta ihop ett pitch deck och prata med riskkapitalister, av vilka de flesta inte hade hört talas om Bitcoin.”

Så småningom utvecklades Mastercoin till Mastercoin Foundation, själv utvecklades till Omni Foundation, som Willett grundade och där han fortfarande fungerar som chefsarkitekt. Willett säger att öppenhet var mycket viktigt för honom när han skapade ideella organisationer och förklarar hur han använde ett offentligt kalkylblad för att registrera alla kostnader.

“Problemet med det var att när vi började ta slut på pengar, alla visste att vi hade slut på pengar, och det tog lite av vinden från våra segel”, minns han med ett skratt. I dag, Omni Layer är en “öppen källkod, helt decentraliserad tillgångsplattform” som möjliggör “skapa och handla anpassade digitala tillgångar och valutor.”

På frågan om han har någon ånger över att han inte har blivit miljardär VD, släpper han ut en rejäl guffaw. “Jag är säker på att det skulle ha varit saker som var roliga med det”, säger han snuskigt, men fortsätter med att förklara att han är en minimalist som knappt äger något som hans barn inte behöver. “Vad får du av att vara superrik, om du har en minimalistisk sinnestillstånd? Du får bara en massa problem, överväger han. Finns det kanske en aning av ånger där?

“Kanske beklagan där är att jag kunde ha gjort mycket bra – men förhoppningsvis kommer de människor som blir miljardärer att göra mycket bra.”

https://www.youtube.com/watch?v=videoseries

Uppfinnaren

Willett ledde vad han kallar en idyllisk barndom med en far som “alltid hade ett skick för pengar och investeringar” och började lära honom att koda på familjens Apple II-GS-dator när Willett bara var tio år gammal.

Medan han fortfarande var i gymnasiet i Oregon tillbringade Willett somrarna som butiksassistent och gjorde otydligt arbete som att sopa och städa toaletter. En gång skrev han ett hånvirus och fick sina arbetsgivare att tro att de hade hackats. “De hade en gammal IBM-dator – jag tror att jag skrev den hemma och sedan tog in den på en diskett”, berättar han med skratt.

När Willett senare lärde sig att han kunde försörja sig på att göra “den här saken jag hade gjort för skojs skull”, var en examen i datavetenskap vid Seattle Pacific University en “no-brainer”. Han tog examen 2002.

Efter två år som mjukvaruutvecklare vid “dot-com startup” Alerio i Oregon gick han med i Dynon Avionics, där han befordrades till en ledande roll. Under sin 11-åriga karriär där skapade han flygplaneringsprogramvara och kalibrerade instrument som fortsatte att användas i applikationer så exotiska som SpaceShipOne rymdplan, som avslutad den första bemannade privata rymdfarten 2004.

År 2012 anslöt han sig till sin nuvarande arbetsgivare, Cozi, som ledare för programvaruutvecklare, där han utformar mobila kalenderappar som hjälper familjer att hålla sig organiserade. Det verkar bra. Han säger, “Jag har alltid ansett mig själv som en familjeman – även innan jag fick barn.”

Det stämmer – Willett, uppfinnaren av både ICO och den algoritmiska stablecoin, arbetar fortfarande ett dagjobb. “Du kan inte ha alla dina pengar bundna i kryptovalutor”, sa han och hänvisade till ansvaret för föräldraskapet.

När det gäller krypto

Det var omkring 2010 när jag arbetade på Dynon Avionics att Willett ”typ av föll i det [cryptocurrency] hål och kom aldrig ut. ” Han såg Bitcoin-priset stiga upp till $ 0,25 och minns att han ställde in ett beige datortorn, som framgångsrikt bryter ett block på 50 BTC på egen hand under några veckor med endast en centralbehandlingsenhet eller CPU.

CPU-gruvdrift blev snart omöjligt eftersom GPU: er (grafiska bearbetningsenheter) och senare ASIC-gruvarbetare (specialiserade mjukvaruchips för gruvdrift) anslutna till gruvpooler kom att dominera landskapet. “Även då var det ovanligt att få ett block från en CPU, men det var inte okänt”, påminner Willett.

Till skillnad från andra från sin tid kom Willett inte att se kryptovalutor som en universell räddare eller befriare för mänskligheten. Istället förutsåg han en dystopisk framtid, vilket oroade honom djupt. Han ville aldrig bränna bankerna metaforiskt eller stärka systemet, för den typen av saker kommer säkert att skada många, många människor som litar på de befintliga strukturerna.

”Det såg ut för mig som något som, om det blev tillräckligt stort, kunde skada hela världens finansiella system. Jag tänkte, det här är den typ av saker du bättre äger bara defensivt, som en försäkring. ”

Willett medger att idén om att Bitcoin skadar den globala finansiella infrastrukturen ”lät ganska galet tillbaka 2010–2011, när väldigt få människor hade hört talas om Bitcoin, men jag har alltid ansett att de statligt utgivna pengarna är mycket mer bräckliga än de dyka upp.” Han tillägger att en bankrörelse kan hända om människor tappar förtroendet för fiat, och nu finns det ett giltigt alternativ för det.

För Willett är pengar en ”delad hallucination” som fungerar bra om alla spelar med, men kan snabbt gå sönder om folk väljer att ”välja bort”.

Detta är inte nödvändigtvis vad Willett önskar, eftersom en sådan situation skulle lämna de utan kryptovaluta i en desperat situation. Inte alla vet om kryptovaluta, och inte alla har pengar att investera eller förtroendet att riskera sitt kapital. Det skulle vara en tragedi för dem att vara kvar. Men, “Att tänka på det potentiella möjliga resultatet, det skulle vara dumt att inte äga åtminstone lite kryptovaluta”, resonerar han.

”Om det kommer en tipppunkt där alla försöker få ut av statens pengar och till kryptovalutor … detd vara i omfattningen av det globala kriget i mängden mänskligt lidande. ”

Willett medger att redan 2012 överskattade han den hastighet med vilken antagande av kryptovaluta skulle hända. Några av hans skrifter från den tiden kom med en särskilt dystopisk böjning, som att förutsäga regeringar “försöker förstöra alla decentraliserade datanätverk (inklusive internet)” för att åstadkomma ett “starkt, centraliserat, [blockchain powered] envärldsregering som får sina intäkter genom att tätt regera i handelsfrihet för att samla in skatter. ”

”När jag skrev det förväntade jag mig att det kunde gå ett år eller två borta”, tänker han tillbaka. Han stöter inte på så mycket av ett dommeslagare längre. ”Ju längre tid det tar att komma dit, desto mindre störande är detJag kommer, säger han med hänvisning till uppfattningen att en större bas av kryptovalutaägare kommer att resultera i en mindre turbulent övergång till kryptovaluta.

Willett är övertygad om att det bara kommer att finnas fler kryptomillardärer, eftersom han förväntar sig att tjurmarknaden fortsätter under en tid. ”Vanligtvis är det en hundrafaldig uppgång, följt av en ungefär tiofaldig nedgång. Det händer under månader eller till och med år, och sedan händer det igen. ” Han anser att Ether är det bästa alternativet idag, och nyligen förutsagt en ETH-topp på cirka 9 500 dollar för denna cykel.

“Jag är optimistisk att våra kryptomillardärer, vem de än är, så småningom kommer att bli kryptofilantroper, särskilt om den här världen som viatt bygga slutar orsaka mycket smärta och lidande för människor som är sena adopterade. ”

Source link