JPMorgans väg till krypto kan skaka upp ekonomin

JPMorgans väg till krypto kan skaka upp ekonomin

Bitcoin Sverige
maj 4, 2021 by Bitcoinera
5
JPMorgan Chases ständiga kärlekshatförhållande med kryptovaluta har varit fascinerande att observera genom åren, särskilt sedan den digitala tillgångssektorn började explodera i början av 2021. För att sätta saker i perspektiv, mellan februari och april, var det totala börsvärdet av utrymmet fördubblades från 1 biljon dollar till 2 biljoner dollar. Som ett resultat av denna meteoriska
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDUvNzdlYzhmMmItMTA1Yy00NjA4LWI3YTQtOWJhNjFhNzY5OTI1LmpwZw.jpgJPMorgan Chases ständiga kärlekshatförhållande med kryptovaluta har varit fascinerande att observera genom åren, särskilt sedan den digitala tillgångssektorn började explodera i början av 2021. För att sätta saker i perspektiv, mellan februari och april, var det totala börsvärdet av utrymmet fördubblades från 1 biljon dollar till 2 biljoner dollar.

Som ett resultat av denna meteoriska stigning har den enskilda marknadsvärdena för de främsta kryptovalutorna som Ether (ETH) och Bitcoin (BTC) blivit högre än för etablerade multinationella företag, med Bitcoin som överträffar Tesla, Tencent, Visa, Berkshire Hathaway, Bland annat Alibaba, Facebook och Samsung.

Tillbaka i 2017 hänvisade JPMorgan VD Jamie Dimon till BTC som ett “bedrägeri”, till och med så långt som att säga att han skulle avskediga anställda om de behandlade Bitcoin. Men snabbt framåt fyra år, och Dimon har ringt tillbaka på sin “bedrägeri” -etikett.

Inte bara det, men på senare tid verkar han ha avslappnat sin antikryptoställning och hävdar att krypto är här för att stanna och att det nu bara är en tidsfråga innan regeringar över hela världen börjar reglera sina lokala digitala tillgångsmarknader med en järnhand. Ändå hävdade han under en händelse som ägde rum i slutet av 2020 att Bitcoin fortfarande inte var hans “kopp te”.

Tiderna förändras’

Trots Dimons något negativa syn på Bitcoin och kryptoindustrin tyder de senaste rapporterna på att JPMorgan för närvarande förbereder sig för att erbjuda några av sina kunder en aktivt förvaltad Bitcoin-fond, som potentiellt blir en av de största – och mest osannolika – bankinstitutionerna som anammar krypto.

Faktum är att det finns spekulationer om att fonden skulle kunna rullas in så snart sommar, med insiders som hävdar att fintechföretaget NYDIG kommer att tillhandahålla sina förvarstjänster till bankkontoret.

Dessutom har det rapporterats att JPMorgan’s Bitcoin-fond kommer att “förvaltas aktivt”, vilket står i skarp kontrast till den passiva biljettpris som för närvarande erbjuds av många kryptospelare som Pantera Capital och Galaxy Digital.

Cointelegraph nådde ut till Sam Tabar – chefsstrategichef för Bit Digital, ett Nasdaq-noterat Bitcoin-gruvföretag, och tidigare chef för kapitalstrategi för Asien-Stillahavsområdet vid Bank of America Merrill Lynch – som uppgav:

”JPMorgans lansering av en egen Bitcoin-fond är bara ett oundvikligt svar på den ökande konsumenternas efterfrågan på blockchain. JPMorgan är ett företag och kommer att sträva efter allt som gör pengar. Trots kontroversiella uttalanden från VD Jamie Dimon har företaget arbetat för att införliva blockchain-teknik i sin affärsmodell i flera år. ”

I detta avseende nämns det att företagets “Onyx” -division lanserade ett stabilt mynt, JPM Coin, i slutet av 2020. Inte bara det, men kontrasten mellan Dimons tidigare anmärkningar och JPMorgans nuvarande riktning, enligt Tabars åsikt, är en exemplifierande illustration av processen för institutionalisering. Han tror att det alltid kommer att finnas pushback från traditionella ramar och ledare, vilket gör JPMorgans hjärtförändring till en tydlig vinst för blockchain-innovation.

Han tillade: “Mycket av Dimons uttalanden härrör från misslyckande med att förstå vissa användningsfall för kryptovalutor, såsom tokenisering och smarta kontrakt.” Men det är också sant att information om BTC var mer knapp vid den tiden, enligt Tabar.

Vad betyder JPMorgans potentiella inträde för marknaden?

Det kan inte förnekas att kryptomarknadens popularitet har ökat de senaste månaderna, med investerare som nu har tillgång till branschen via en mängd traditionella finansiella instrument, inklusive börshandlade fonder, börshandlade produkter och till och med aktier i form av företag som Coinbase. I kölvattnet av allt detta har de flesta äldre bankinstitutioner fortsatt att vika sig från rymden trots att de utgör en enorm mängd monetär och teknisk potential.

Felix Simon – chef för affärsutveckling på Dsent AG, en plattform för digitala tillgångar och komplexa tokeniseringar, och tidigare marknadsansvarig för strukturerade derivatinvesteringar hos Credit Suisse – anser att banker tenderar att vika sig från investeringserbjudanden vars underliggande grundläggande inte är bra beprövad och lagt till:

”BTC har historiskt sett haft en” ok-till-mycket-bra ”Sharpe-kvot, men fram till 2020 var handelsvolymerna troligen för låga – dvs. genomsnitt. 24-timmarsvolymerna låg långt under 10 miljarder – så det var inte alltför representativt jämfört med daglig daglig valutahandel. Sedan dess har dessa siffror ökat och terminshandel har också blivit tillgänglig, så nu blir historiska data relevanta. ”

I sin mest grundläggande mening kan Sharpe-förhållandet betraktas som ett mått som mäter en investerings resultat jämfört med en riskfri tillgång efter justering för dess risk. Med andra ord kan den användas för att mäta den totala avkastningen som en investerare får per enhet för ökad risk.

Mattia Rattaggi, verkställande partner för Meti Advisory AG och tidigare verkställande direktör och chef för rapporteringsfrågor och styrningsrapportering för UBS, tror att de allra flesta banker länge har försummat Bitcoin och kryptovalutor i allmänhet av rädsla för att koppla sig till en källa till potentiellt negativa rubriker, liksom rädslan för branscher, som decentraliserad finansiering, som kan ha en direkt inverkan på deras centraliserade affärsmodell. Han lade till:

”Banksektorn är inte sen till festen eftersom festen precis har börjat och bara ett fåtal tidiga deltagare har hittat hittills. Attitydförändringen och hållningen gentemot kryptokurvor kommer inte att uppfattas som ojämn. Snarare kommer det att uppfattas som en riskavvikande konservativ attityd. ”

Kommer fler banker att fortsätta att anta krypto?

Simon berättade att banker som just har börjat göra sin kryptoöversättning fortfarande är “tidiga movers”, vilket antyder att det fortfarande finns utrymme för många fler sådana aktörer för att ta sig in i detta snabbt växande utrymme.

På samma sätt tror Tabar att även om JPMorgan kommer till blockchain-scenen säkert kommer att leda till några ögonrullar inom kryptovalutasamhället, kommer dess senhet inte att påverka dess ställning hos allmänheten. Han lade till:

”Morgan Stanley började bara erbjuda sina kunder tillgång till en Bitcoin-fond, och Goldman Sachs har inte ens släppt en konkret plan ännu. Dessutom är JPMorgan-fonden fortfarande ett nischprojekt som riktar sig till privata förmögna kunder genom en förvaltad fond snarare än en fast. ”

Alla dessa ovan nämnda utvecklingar kan, i någon form eller form, ses av kryptovalutasamhället som viktiga milstolpar för Bitcoin såväl som för institutionalisering av blockchain-teknik.