Idag är det 10-årsjubileet för Satoshi Nakamotos slutliga budskap

Idag är det 10-årsjubileet för Satoshi Nakamotos slutliga budskap

Bitcoin Sverige
april 27, 2021 by Bitcoinera
5
Bitcoin-skaparen Satoshi Nakamoto lämnade kryptovalutasamhället med ett avskedsmeddelande för exakt ett decennium sedan idag: “Jag har gått vidare till andra saker.” Under åren sedan har Bitcoin (BTC) utvecklats från ett dunkelt, esoteriskt projekt till en biljon dollar finansiell tillgång som uppmärksammar regeringar, finansinstitut, företag och investerare. Trots dussintals troliga teorier förblir Nakamotos identitet svårfångad, och
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDQvNWEwYjRmZTQtZjQ4Yi00ZTk3LTkzMzQtY2MzODczNzcxYjZmLmpwZw.jpgBitcoin-skaparen Satoshi Nakamoto lämnade kryptovalutasamhället med ett avskedsmeddelande för exakt ett decennium sedan idag: “Jag har gått vidare till andra saker.”

Under åren sedan har Bitcoin (BTC) utvecklats från ett dunkelt, esoteriskt projekt till en biljon dollar finansiell tillgång som uppmärksammar regeringar, finansinstitut, företag och investerare. Trots dussintals troliga teorier förblir Nakamotos identitet svårfångad, och deras uppskattade stash på 1 miljon BTC förblir oberörd.

Med ett nuvarande BTC-pris på cirka 54 000 dollar är Nakamotos förväntade förmögenhet ungefär 54 miljarder dollar. Som Cointelegraph nyligen spekulerade i skulle ett BTC-pris på $ 182 000 – anses troligt av många kryptoentusiaster – göra Nakamoto till världens rikaste person. Bitcoins pris nådde en höjdpunkt över $ 64 000 tidigare denna månad innan den korrigerades lägre.

Mysteriet kring Nakamoto var föremål för en mars Cointelegraph Brasil intervju med Dustin D. Trammell, en av de första cypherpunkarna som bryter ut den digitala valutan. I den intervjun spekulerade Trammell att det var osannolikt att Nakamoto arbetade med ett e-cash-protokoll före Bitcoin, med tanke på deras “brist på partiskhet” när det gäller att implementera ny teknik.

Han förklarade:

”I efterhand tycktes Satoshi inte försöka lösa ett tekniskt problem utan snarare ett socialt problem. Ett systemproblem med det äldre finansiella systemet. Men vid den tiden var de mycket fokuserade på tekniken, så några av de filosofiska punkterna kan ha förbisetts eller nedlagts av de som inte uppmärksammar tillräckligt nära. ”

Även om Bitcoin ännu inte har levt upp till alla hyresgäster i Nakamotos ursprungliga vitbok från 2008, har den beprövade penningpolitiken gjort den till en attraktiv värdebutik. För närvarande reser berättelsen kring Bitcoin som ett oföränderligt ”digitalt guld” hos vanliga investerare.

Det är inte helt klart om Nakamoto någonsin kommer att dyka upp igen – eller om de fortfarande lever, för den delen – men kryptovalutasamhället har kommit överens med grundarens anonymitet. Nakamotos arbete skapade den utbredda antagandet av blockchain-teknik under en ny etos av decentralisering. Denna etos visades nyligen i Cointelegraph Top 100, där Cryptos mest inflytelserika person är “vi alla” som bidrar till en mer decentraliserad värld:

”I dessa nätverk, där vi ofta deltar pseudonymt, känner vi möjligheten att återfå en del av det vi har förlorat för alltmer centraliserade enheter som fångar in våra uppgifter, inkräktar på vår integritet, dikterar villkoren under vilka vi kan utbyta värde och specificera den nivå av finansiell risk som vi ska exponeras för. ”