Har du makten? Äldre banker siktar högt med nya kryptoerbjudanden

Har du makten? Äldre banker siktar högt med nya kryptoerbjudanden

Bitcoin Sverige
februari 21, 2021 by Bitcoinera
11
Rapporter om att äldre banker som BNY Mellon och Deutsche Bank håller på att bli aktiva i kryptovalutautrymmet, inklusive genom vårdtjänster, bör komma som välkommna nyheter för kryptoinvesterare. Förlorade eller felplacerade privata nycklar är trots allt en bana i kryptovärlden – kom bara ihåg walisaren som förlorade 7500 Bitcoin (BTC), värt cirka 400 miljoner dollar
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDIvZGMyYWIxOTItZDNiNS00YjEzLWIyOTMtODcxZDZkZTE3ZjkzLmpwZw.jpgRapporter om att äldre banker som BNY Mellon och Deutsche Bank håller på att bli aktiva i kryptovalutautrymmet, inklusive genom vårdtjänster, bör komma som välkommna nyheter för kryptoinvesterare.

Förlorade eller felplacerade privata nycklar är trots allt en bana i kryptovärlden – kom bara ihåg walisaren som förlorade 7500 Bitcoin (BTC), värt cirka 400 miljoner dollar idag, när han deponerade sin dators hårddisk och glömde att det var det enda förvaret för hans privata nyckel. Samtidigt är traditionella banker samhällets skyddshållare, så kanske kan de åtminstone förbättra kryptoanvändarupplevelsen när det gäller privata nycklar.

Men om stora finansinstitut verkligen håller på med kryptovalutor – och inte bara i depåområdet, som investeringsbanken Morgan Stanley den 13 februari signalerade en framtida investering i Bitcoin – varför nu? Är det bara det stigande priset på Bitcoin? Eller har den utvecklande blockchain / kryptovalutaindustrin nått en ny nivå där det är acceptabelt även för vanligt försiktiga förvaringsinstitutioner?

Det verkar vara ett sammanflöde av faktorer. Sommaren 2020 utfärdade United States Office of the Comptroller of the Currency ett tolkningsbrev som tillät banker att säkra sina kunders digitala tillgångar, “inklusive innehav av unika kryptografiska nycklar associerade med kryptovaluta.” Detta ledde till “en dramatisk ökning av efterfrågan och direkta förfrågningar från banker”, berättade Pete Najarian, chefsintäktschef på BitGo – en förvaringsinstitut för kryptovaluta – till Cointelegraph.

Under tiden har den senaste ökningen av kryptomarknader lockat mer traditionella big-time investerare som förväntar sig institutionell säkerhet för sina digitala tillgångar. “Det finns verklig efterfrågan från slutanvändare och det driver absolut den gamla infrastrukturen mot deltagande på dessa marknader”, tillade Najarian.

Det nuvarande intresset från banker har tre huvudsakliga drivkrafter, säger Nigel Green, grundare och VD för deVere Group, en oberoende finansiell rådgivande organisation. Han sa till Cointelegraph: ”Det första är att möta efterfrågan från deras institutionella kunder; det andra är att det blir allt tydligare att kryptovalutor är pengarnas framtid; och för det tredje är rädslan för att missa eller vara kvar. ”

Tobias Tenner, biträdande direktör och chef för digitalisering vid Föreningen för tyska banker, berättade för Cointelegraph att det skyhöga priset på Bitcoin har fångat tyska bankers intresse, liksom ett nytt regelverk som implementerades i januari 2020 som rensade vägen för banker att agera som kryptovärden. ”Banker kunde [soon] erbjuda vårdnad, handel och förmodligen rådgivningstjänster, sade han.

Är bankerna upp till uppgiften?

Men är traditionella banker verkligen redo för kryptoverse? Kan de hantera dess volatilitet, hackare och utvecklande teknik? Pablo Agnese, lektor vid institutionen för ekonomi och affärsorganisation vid UIC Barcelona, ​​sa till Cointelegraph: ”Jag tror att de [the banks] lär sig och försöker hitta sin roll i denna “modiga nya värld”. Historien visar dock att den traditionella banksektorn inte exakt är benägen för betydande tekniska genombrott. ”

Bryan Routledge, docent i ekonomi vid Carnegie Mellon University, berättade för Cointelegraph att kryptohållning inte skiljer sig så mycket från vad äldre banker gör nu och har gjort i flera år. Att lagra ett offentligt och privat nyckelpar är viktigt, “men det är inte så svårt”, eller det borde inte vara för de flesta banker.

Äldre institutioner skulle också ha sitt affärs rykte på spel om de skulle komma in i kryptoarenan, vilket kan ge tröst för nya användare som annars skulle vara försiktiga med att doppa en tå i kryptovattnet. Kan banker hantera utmaningen? “Absolut”, berättade Perianne Boring, grundare och president för Chamber of Digital Commerce, Cointelegraph och tillade:

”När fler och fler företag och institutioner lägger till kryptovalutor i sina balansräkningar växer efterfrågan på mycket säkra vårdtjänster. Stora innehavare kräver robusta multi-autentiseringsinstitutioner för kryptotillgångar och traditionella banker är väl positionerade för att tillhandahålla dessa. ”

Kommer banker att ”vitmärka” sina tjänster?

Om så är fallet, kan detta gå på bekostnad av kryptofokuserade företag som BitGo eller kryptobörser som Gemini som också tillhandahåller vårdtjänster? ”Vi tror att det finns plats för både traditionella finansiella tjänsteföretag och krypto-inhemska företag”, svarade BitGos Najarian, som ser nya möjligheter till samarbete med traditionella banker.

Stora institutioner erkänner att kryptoinnehav är en “komplex och högspecialiserad” strävan som “kretsar kring att säkra en privat kryptografisk nyckel som krävs för att underteckna transaktioner”, och många väljer att engagera specialföretag som BitGo som underförvarare medan de förvarar vårdtjänsten i bankens varumärke, en process som ibland kallas ”vit märkning”.

Vad sägs om tidsramen – kan äldre banker, eller åtminstone några av dem, bli stora aktörer inom kryptovalutaförvaring, handel och / eller kapitalförvaltning under det kommande året eller två? ”Ja”, enligt Boring:

”Marknaden för vårdtjänster blir helt enkelt för stor för globala banker att ignorera. Redan ser vi [Singapore’s] DBS och [the United Kingdom’s] Standard Chartered har lanserat depålösningar för digitala tillgångar och vi förväntar oss att fler banker svarar på den växande efterfrågan på depå från sina kunder som lägger till digitala tillgångar i sina balansräkningar och portföljer. ”

“Jag tror att det är nästan oundvikligt att globala banker blir stora aktörer i kryptoekosystemet eftersom digitala valutor blir allt mer dominerande i det bredare globala finansiella systemet”, säger Green. ”I en alltmer digitaliserad, teknologidriven värld har stora banker inget annat val än att stödja digitala, gränslösa valutor. De kommer att behöva anpassa sig för att överleva. ”

Tenner berättade för Cointelegraph att globala banker kan vara en stor aktör i verksamheten, förutsatt att de omfamnar kryptotoken i euro – dvs. en “programmerbar euro” – i enlighet med Association of German Banks ‘positionspapper 2020, men “Det är för tidigt att förutse hur stark en roll bankerna kan spela. ” För närvarande är kryptotillgångsverksamheten en nischprodukt i bankirernas ögon, tillade Tenner.

Risk eller möjlighet?

Det är uppenbart att inte alla banker är redo att debitera. När de tillfrågades i en undersökning från 2020 av Royal United Services Institute och Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists om de anser att användningen av kryptovaluta är en risk eller möjlighet, är endast 19% av finansinstitut sa att de såg krypto som en möjlighet.

Som jämförelse såg mer än tre fjärdedelar (80%) av respondenterna i kryptovalutaindustrin krypto som en möjlighet. På frågan om specifika kryptovalutarisker identifierade finansinstituten penningtvätt som den mest framträdande risken (citerad av 88% av de tillfrågade), följt noga av ”användningen av kryptovaluta på det mörka nätet” (87%) och ”användningen av kryptovaluta för upphandling av olagliga varor och tjänster utanför det formella finansiella systemet ”(87%).

Najarian anser för det första att dessa bekymmer om brott och olagliga varor är något överdrivna. ”Vi tror inte att det finns större kriminell risk i att hålla krypto kontra andra tillgångar. Statistik har visat att volymen av olaglig eller misstänkt aktivitet som involverar krypto är mycket mindre än traditionell finansiering. ”

När det gäller studien sa Kayla Izenman, forskningsanalytiker vid Royal United Services Institute, till Cointelegraph: ”Det är värt att komma ihåg att finansinstitut sannolikt ser krypto som en risk när det gäller efterlevnad, men kommer också att se möjligheterna från en investering perspektiv.”

Hon fortsatte med att tillägga att undersökningen också frågade finansinstitutioner om krypto “användningsfall”, både nuvarande och framtida, och “De rankade investeringar som det bästa användningsfallet i båda svaren, men indikerade att dagliga betalningar skulle vara vanligare än olagliga syften i framtiden. Så kanske framtiden är närmare än vi trodde. ”

På frågan om traditionella banker verkligen förstår de kriminella riskerna med att hålla krypto, svarade Izenman: “De kommer sannolikt att vara mycket mer försiktiga i början av sin kryptoresa än leverantörer av virtuella tillgångstjänster ursprungligen var.” Hennes uppfattning är att bankerna är väl medvetna om de potentiella fallgroparna: “Anledningen till att det tog så lång tid i första hand att komma hit är att de vet vad de går in på och är oroliga för det.”

Under tiden verkar några av världens framstående arvbanker fortfarande sitta på staketet. JPMorgan Chase kommer till exempel att komma in i Bitcoin “någon gång”, sade medordförande Daniel Pinto nyligen och tillade att kundernas nuvarande kryptoefterfrågan “inte är där ännu.”

“Bankerna måste återvinna sig själva”

Agnese berättade för Cointelegraph: “Jag tänker ständigt att banker och kryptor INTE är kompatibla, eftersom det senare innebär fullständig decentralisering av” bank “och traditionell bank är allt annat än decentraliserad.” Dessutom är traditionell bankverksamhet en historiskt skyddad sektor som alltid har kämpat för att behålla sina privilegier – men “förr eller senare måste bankerna återvinna sig själva och erbjuda något av värde. Förvaring av krypto kan lika gärna vara alternativet ”för det är som vad banker brukade göra med guld och andra tillgångar.

Routledge sa att det inte är så förvånande att vissa stora banker börjar investera betydande pengar i kryptoutrymmet. Enbart det faktum att Bitcoin, den första kryptovalutan, är värt vad som helst “mer än noll” efter 12 år – dvs. att den har överlevt – är en “anmärkningsvärd” utveckling. Det visar att decentraliserad finansiering fungerar, och banker vill nu vara en del av den, sa han till Cointelegraph.

Sammanfattningsvis: ”Vi är vid en kritisk tipppunkt nu”, informerade Boring Cointelegraph, “med fler och mer diversifierade finansiella tjänsterbjudanden som lanseras av digitala tillgångsföretag, inklusive kryptopensionsplaner, utlåningstjänster, högavkastningsbesparingsplaner och vårdtjänster. ” Hon sa vidare:

“Medan grundteknologin i sig blir alltmer robust ser vi 2021 som ett explosivt år för utbyggnad och utrullning av tjänster som har vuxit ut ur teknikinvesteringar.”Source link