Förbjudna kryptobetalningar i Turkiet – Är det bara början?

Förbjudna kryptobetalningar i Turkiet – Är det bara början?

Bitcoin Sverige
april 21, 2021 by Bitcoinera
11
Att köpa något med Bitcoin (BTC) i Turkiet kommer snart att vara olagligt, och ämnet kryptobetalningar har blivit en politisk debatt sedan Republiken Turkiets centralbank meddelade den 16 april att det kommer att förbjuda användning av kryptovaluta som betalningsmetod. Förordningen, som träder i kraft den 30 april, förbjuder också användningen av leverantörer av digitala plånböcker
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDQvYjQyZjBkNzktNzM4NC00MWViLThhYzQtMjM4YTJhYTkzNWUwLmpwZw.jpgAtt köpa något med Bitcoin (BTC) i Turkiet kommer snart att vara olagligt, och ämnet kryptobetalningar har blivit en politisk debatt sedan Republiken Turkiets centralbank meddelade den 16 april att det kommer att förbjuda användning av kryptovaluta som betalningsmetod. Förordningen, som träder i kraft den 30 april, förbjuder också användningen av leverantörer av digitala plånböcker som fiat-ramper för kryptobörser.

Cointelegraph Turkiet nått ut till lokala blockchain- och kryptoindustrideltagare för kommentarer. Ahmet Usta, chefredaktör för Blockchain Turkey Platform och medförfattare till Blockchain 101, beskrev Turkiets första kryptoreglering som en “hur-inte-att-göra” snarare än en “hur-till.” Han berättade Cointelegraph Turkiet att centralbanken kommer att förbjuda två användningsområden:

”Den första är att använda krypto för att betala för vad som helst. Den andra är specifikt för betalningsleverantörer och e-penningföretag. Det förbjuder tillhandahållande av kryptotillgångshandel, lagring, överföring och exporttjänster och fondöverföringar på dessa plattformar. ”

Den negativa tonen i tillkännagivandet skadar Turkiets internationella rykte och tillförlitlighet, tillade Usta och förklarade: “Det positiva takeawayen för tillkännagivandet är definitionen av kryptotillgångar inom en rättslig ram för första gången.” Kryptotillgångar behandlas nu som ”immateriella tillgångar som praktiskt taget genereras med hjälp av en distribuerad huvudbok eller liknande teknik och distribueras över digitala nätverk”, inte som pengar.

Till och med den positiva sidan av förordningen blir kort, men enligt honom: “I debatten om att använda kryptotillgångar i internationell handel kan det senare leda till problem att förklara att det inte är ett betalningsinstrument.”

Jämförelsen av Turkiets centralbank med Rysslands kryptolagstiftning klargjorde veteran finansjournalisten Erkan Öz att kryptovalutor endast är förbjudna som en betalningsform och att det fortfarande är lagligt att handla med dem:

”Ankara vill att investerare ska skicka / ta emot lokal valuta till / från kryptobörser endast via banker. Således kommer regeringen att bromsa på möjliga oregistrerade transaktioner för att hjälpa till att bekämpa den oregistrerade ekonomin och finansieringen av olagliga aktiviteter, såsom terrorism. ”

Kryptovalutor är inte pengar

Enligt kryptolektor İsmail Hakkı Polat är detta centralbankens sätt att varna människor för att kryptovalutor inte är monetära tillgångar, oavsett hur ofta folk kallar dem kripto para (“Kryptopengar” på turkiska) – de kan alltså inte användas som betalningsform. I en Twitter-tråd, han noterade att den nya förordningen begränsar innovation bland bankföretag och förlamar utvecklingen av kryptobetalningsstart i landet, såsom DigiliraPay.

DigiliraPay är ett av de lokala företagen som har påverkats direkt av den nya förordningen. Dess affärsmodell innehåller en Know Your Customer-process och använder blockchain för att möjliggöra användning av kryptovalutor för daglig shopping. “Tyvärr måste vi avbryta vår verksamhet från och med den 30 april, den dag då förordningen träder i kraft”, berättade VD för DigiliraPay, Serkan Bayar Cointelegraph Turkietoch tillade: “I en tid där globalt kända företag som Mastercard, Tesla, PayPal och Starbucks har börjat ta emot betalningar via kryptovalutor är vi mycket ledsna över att dessa tjänster inte kommer att finnas i vårt land.”

Bayar förklarade att det är omöjligt att undvika skatter inom DigiliraPay-ekosystemet eftersom alla transaktioner är skrivna på blockchain, helt öppna för någon form av revision. “Den nya regleringen från centralbanken fokuserar inte på marknadens behov och det kommer bara att försena användningen av kryptovalutor i vårt land.”

Medan kryptobetalningsverksamheten kommer att upphöra, strävar DigiliraPay-teamet till att förbättra sin affärsmodell och hitta alternativa lösningar för att klara regleringen. Bayar tillade vidare: “Vi hoppas att denna förordning kommer att tas bort för att inte missa möjligheter som blockchain-teknik och den dagliga användningen av kryptovalutor, som Turkiet omedelbart behöver komma ikapp med.”

När det gäller “bankfintech-företag” som Polat nämnde påverkas de till stor del av det nya beslutet. Berättade Semih Muşabak, VD för centralbanklicensierat fintechföretag Sipay Cointelegraph Turkiet att “Vi måste uppdatera våra planerade framsteg i enlighet med detta.” Efter lagstiftningen klargjorde han dock att: ”Vi tror inte att förordningen kommer att hindra slutanvändarnas tillgång till kryptorelaterade tjänster. Människor kommer fortfarande att fortsätta använda banker och andra sätt att använda kryptotjänster. ”

Den andra delen av förbudet innebär i huvudsak att användare inte kommer att kunna använda lokala PayPal-alternativ (PayPal har förbjudits i Turkiet sedan 2016) för att sätta in eller ta ut pengar till och från kryptobörser. Papara, en populär leverantör av digitala plånböcker – som var det enda sättet att sätta in fiatpengar i Binance när börsen kom in på den turkiska marknaden – har blivit höjdpunkten i konversationen på Twitter efter centralbankens tillkännagivande.

“Under de senaste fem åren har mer än en miljon användare använt Papara-plånboken för att sätta in pengar i kryptobörser”, säger Ahmed Faruk Karslı, VD för Papara. Han berättade vidare Cointelegraph Turkiet:

”Om målet här var att förhindra skadliga användare från att få tillgång till deras kryptotillgångar kan jag säga att det inte är rätt beslut. Eftersom de åtgärder vi använder för att filtrera betalningar till kryptotillgångsplattformarna är strängare än många banker. Miljoner transaktioner har gjorts fram till i dag, och det har inte ens varit ett enda fall av bedrägeri bland dem. ”

Kryptoutbyten är i stort sett opåverkade

Digitala plånböcker är bara ena sidan av ekvationen fiat-till-krypto, den andra är kryptobörser. Yasin Oral, VD för det stora turkiska börsen Paribu, anser att det är för tidigt för en positiv eller negativ uppfattning. “Förordningen handlar mer om betalningsleverantörer och företag för elektroniska pengar snarare än själva kryptotillgångar.” Han tillade vidare att lagstiftningen egentligen inte förändrar något för kryptobörser.

Den främsta anledningen till att digitala plånböcker användes som fiat on-ramper för krypto var bristen på partnerskap mellan banker och kryptobörser, förklarade Oral. Användare vände sig till digitala plånböcker för att skicka och ta emot pengar 24/7 utan att behöva vänta en extra dag om deras banker inte hade ett partnerskap med sin kryptobörs.

Alexandre Dreyfus, VD för Chiliz och den sociala sportplattformen Socios, uppgav att transaktioner via digitala plånböcker som Papara räknas för mindre än 1% av dess totala volym, så det är osannolikt att den nya förordningen kommer att ha stor inverkan på affären för plattformen. Han berättade Cointelegraph Turkiet: ”Vi välkomnar alla regler och riktlinjer. Ibland tar de med sig sina egna frågor, men det ger också ett tydligt sätt och regler att följa. ”

“Vi tror också att betalningar inte är det enda krypto står för, och det kan användas för att skapa engagemang och innovativa lösningar”, tillade Dreyfus och klargjorde ytterligare att användningsfallet för Chiliz (CHZ) -token är annorlunda, och därmed, dess affärsmodell har inte påverkats av det hotande förbudet.

En ny debatt för lagguruer

Men hur är det med kryptobörsen som planerade att tillhandahålla kryptobetalningar? Dagen för centralbankens tillkännagivande var mycket upptagen för den juridiska avdelningen för den turkiska kryptobörsen Bitci. Bara 24 timmar tidigare meddelade Bitci att Bitcicoin (BITCI), börsens inbyggda symbol, kunde användas för att köpa en mängd lyxbilar som McLaren, Cadillac, Bugatti, Tesla eller Rolls-Royce, tack vare ett samarbete med Royal Motors .

Onur Altan Tan, VD för Bitci, betonade att Cointelegraph Turkiet att det för närvarande behövs mer förtydligande för att förstå om förordningen faktiskt förbjuder användning av krypto för betalningar:

”Det finns olika åsikter. Betalningarna är begränsade till tillgångar som kvalificeras som medel enligt lag nr 6493, och krypto definieras inte som en fond 6493. Det förväntas att centralbanken kommer att klargöra grunden för genomförandet. ”

”Vår affärsmodell bygger på att säljare och anläggningar omedelbart tar emot den turkiska lira på sina konton medan användarna gör sina betalningar via kryptovalutor,” förklarade Tan och tillade: ”Vi utvecklar all vår teknik på ett sätt som stöder det nuvarande systemet utan att gå ur lagstiftningen i frågor som fakturering och beskattning. ”

Verkligen, centralbankens tillkännagivande gjordes också som förberedelse för en kryptoskattelag, enligt Öz, eftersom beskattning av investerare skulle bli mycket lättare genom banker. “Jag hoppas att skattesatserna inte kommer att vara så höga och att det turkiska genomförandet kommer att komma nära USA: s och EU: s regler under de kommande åren”, tillade han. Usta anser också att tillkännagivandet är det första steget mot kryptoskatter och tillägger:

”Vi vet att en skattereglering är oundviklig, vi vet bara inte dess form och process. Betalnings- och elektroniska penninginstitut som förbjuds från processen kan tolkas som en förskuggning för beskattning från källan via bankkanaler, men det är bara en förutsägelse. ”

Centralbankens drag kan också vara ett “tillfälligt första steg” i krypto, bara för att uppdateras ordentligt när en mer omfattande reglering träder i kraft, härleddes Oral och tillade att centralbanken helt enkelt gör en punkt som: “Mitt ansvarsområde omfattar betalningsleverantörer och företag med elektroniska pengar. På så sätt drar jag linjerna i förväg för att uppdateras vid behov i framtiden. ”

Çağla Gül Şenkardeş, grundande medlem av Istanbul Blockchain Women och grundare av konsultföretaget Durugoru, ifrågasatte också regleringens beständighet: “Det kan hindra vårt lands utvecklarroll i distribuerad ledteknik.”

Hon tillade vidare till Cointelegraph Turkiet att: “Vi hade många internationella blockchain- och kryptoföretag som kunder som planerade att investera i Turkiet, och de kommer säkert att omvärdera sina planer efter centralbankens reglering.”

Vad skulle ha varit en “positiv reglering”?

För Usta är svaret ganska enkelt: ”Vi borde bana väg för innovation. Det är uppenbart att regler med negativa verb hindrar innovation och skadar Turkiets internationella rykte. ”

Åtgärder vidtas över hela världen för att integrera kryptotillgångar i traditionella system, nämnde Usta. ”Vi kunde ha varit på en föredömlig och ledande plats, inte bara för landet själv utan för regionen och hela världen. Vi har fortfarande inte tappat den chansen. ” Han tillade vidare:

“Det är inte alls svårt att vidta åtgärder som både kommer att skydda våra människor och vara ett exempel för världen genom att konsultera experter, företag och entreprenörer som finns i ekosystemet, både i Turkiet och internationellt.”

Istället för ett totalt förbud borde det diskuteras aktivt med branschintressenter för att hitta lösningar som banar väg för tillväxt inom branschen, föreslog Karsli: ”Tyvärr kommer dessa typer av förbud bara att uppmuntra användare att använda P2P-plattformar, vilket resulterar i en ökning av den grå ekonomin. Jag hoppas att Turkiet kommer att vidta snabba åtgärder mot sådana risker och omvärdera regler. ”

Source link