Etiënne vantKruys – Cointelegraph Magazine

Etiënne vantKruys – Cointelegraph Magazine

Bitcoin Sverige
april 24, 2021 by Bitcoinera
5
Att växa upp i fattigdom i Surinam, Etiënne vantKruys fick höra av sin lärare att han aldrig skulle lyckas – men det gjorde honom bara mer beslutsam att inte följa sina föräldrars fotspår. Tack delvis till crypto, han lever nu drömmen. Trots sin högflygande krypto-VC-livsstil idag håller vantKruys minst en fot på marken genom att
magazine_Etiënne_vantKruys.jpegAtt växa upp i fattigdom i Surinam, Etiënne vantKruys fick höra av sin lärare att han aldrig skulle lyckas – men det gjorde honom bara mer beslutsam att inte följa sina föräldrars fotspår. Tack delvis till crypto, han lever nu drömmen.

Trots sin högflygande krypto-VC-livsstil idag håller vantKruys minst en fot på marken genom att komma ihåg sitt hungriga förflutna. Han växte upp smutsfattig i Surinam, där hans far var en narkoman som ofta satt i fängelse.

”Jag var alltid hungrig – som, kille, alltid hungrig. Gillar alltid, ‘fan, jag måste äta.’ Alltid, alltid, alltid – det håller fast vid dig. Jag bryr mig inte om jag är i Singapore på en berömd kryptokonferens på en högflygande restaurang, jag skulle fortfarande beställa mat från höger till vänster. Jag skulle börja med priset, som “Vad kan jag få?” Du är medveten. ”

Tillbaka i 2017 kunde vem som helst enkelt komma in på mycket offentliga ICO: er som höjde 30 miljoner dollar till 50 miljoner dollar med en vitbok full av drömmar bara för att den hade ordet “blockchain” i sig. Saker och ting är annorlunda idag, med riskkapitalister som måste nätverkas och klamra för att få en liten placering på $ 250.000. Cap-tabeller som spårar placeringsallokeringar fylls snabbt och investerare har tur att få en pitch innan de behöver besluta.

“I den här cykeln, med hastigheten på saker, har du inte tid att överväga”, konstaterar vantKruys, som är chef för New York-baserade digitala tillgångsfonden TRGC. Ofta är de enda investerarna som har förmånen att göra full, korrekt due diligence “alfahundarna” som Coinbase Ventures och Binance, för vilka han säger att rummet kommer att göras även efter att en runda har stängts.

Den korta pinnen

När vantKruys, 45, gick ut ur sin Uber när han kom till San Francisco från Amsterdam för Blockchain Week 2018, såg han en syn som förde honom tillbaka till sin barndom. Den stora hemlösa befolkningen, som ofta lider av psykiska problem, påminde honom inte bara om sin far utan om det liv som han också ansågs vara avsedd för. Verkligheten på gatan i teknologins startups stad var lite annorlunda än den hos hans hemland Surinam, en tidigare holländsk koloni i Sydamerika där den genomsnittliga inkomsten är under $ 400 per månad.

VantKruys hade en svår barndom och studsade runt fosterhem innan de hamnade på en bostadsinstitution för 80 andra missgynnade barn. Han föddes av tonåriga föräldrar, och när han inte var i fängelse kunde hans far hittas “gå runt i staden i sina underkläder, smutsig och oberoende – förlorad på heroin.” Om hans start i livet var en pokerhand såg det ut som en 2-7 offsuit – den värsta möjliga kombinationen.

På sin första dag i grundskolan sa hans klassrumslärare till honom och fem andra kamrater från anläggningen att ”Människor undviker inte sina omständigheter.”

”Ni har 99% sannolikhet att upprepa era föräldrars liv”, föreläste läraren dem inför hela klassen. VantKruys frågade om det innebar att han fortfarande hade 1% chans att göra det. Vissa studenter började fnissa. ”I Surinam-kulturen är det ett nej-nej. Du motsäger eller säger aldrig något smart till lärare. Jag blev smackad som helvete, som: “Vet din plats”, minns han. Vid åtta år visste han att det fanns en mycket svår resa framåt.

Men vantKruys hade en plan. Han trodde på den 1% chansen, även om ingen skulle tillåta honom att drömma om det. ”Jag tänkte på det som en boxningsmatch i mitt huvud. Jag måste slå 99 Mike Tysons för att komma dit jag vill, för det skottet, minns han. Han arbetade hårt och fick ofta de bästa betygen.

Hemlöshet var bara en av de “Mike Tysons” han var tvungen att besegra. Efter gymnasiet lyckades han komma in i Utrecht universitet i Nederländerna för att studera farmaci. Han ville bli läkare och hans farbror täckte sin flygbiljett. Men utan pengar var han tvungen att nöja sig med att sova på centralstationen, där han förvarade sina saker i ett skåp och tvätta upp på ett lokalt gym innan han gick till sina morgonlektioner.

“Det här är bara en annan Mike Tyson-kamp”, tänkte han för sig själv när han levde livet i överlevnadsläge, övertygad om att det en dag skulle bli en sista strid och att han skulle klara det.

VantKruys farbror bodde i närheten, och 1998 introducerade hans farbror honom till aktiehandel. Konceptet att köpa delar av ett företag var helt främmande, men han var entusiastisk. Han gick till en av sina professorer för råd, som föreslog att “Om du verkligen är intresserad av finansieringen av bioteknikmarknaderna bör du titta på hedgefonderna på Wall Street.” VantKruys var på tävlingen.

Genom att använda sin kunskap om farmaci för att jämföra data från kliniska prövningar med offentliga uttalanden från företag lyckades vantKruys hitta en kant som “tjänade lite pengar.” Han hoppade av universitetet så att han kunde fokusera heltid på handel och utvecklade en strategi kring kortförsäljande bioteknikaktier som tycktes överbelasta utan hårda bevis.

“Jag behandlar allt som ett kort – allt är skitsamt tills annat bevisats.”

Ange Bitcoin

När finanskrisen drabbade 2008–2009, påminner vantKruys om att gå ner i kaninhålet med oändliga frågor: “Vad fan? Vad i helvete är värde? Vad är pengar? Vad är bank? Vad är ekonomi? ” deltidsaktiehandlaren kommer ihåg att han tänkte när han undersökte “alla dessa konspirationsteorier kring pengar.”

När vantKruys läste om Bitcoin på ett forum runt 2013, var att kalla “skitsnack” hans första instinkt. Men många i hans krets började snart prata om det, även på hans födelsedagsfest i november 2013. ”En av mina kollegor kom till festen och lät alla installera plånboken Blockchain.info. Bitcoin var vid den tiden 300 dollar, påminner han om.

År 2015 var han övertygad om att kryptovaluta var framtiden. Han lämnade till och med basket, en passion som han hade odlat som tränare under större delen av ett decennium. “Jag har den” allt i “mentaliteten, säger han och förklarar att han behövde laserfokus och motståndskraft.

Han började flytta kryptovaluta 2016 medan han deltog i olika tidiga ICO, som Lisk och Stratis. “De tog upp så många Bitcoins”, minns han. “De höjde inte alla Ethereum ännu, så det här var mestadels Bitcoin-höjningar.”

Crypto-handelstransaktioner såg hans bank flagga hans konto som misstänkt, och han var grillad på aktiviteten. VantKruys introducerade sedan bankiren till krypto: ”Hej, lyssna, det finns något speciellt här. Öppna din bärbara dator. Det är CoinMarketCap – det är mitt nya hem. ”

Bankiren hade några råd: Inkorporera, eftersom det var så han kunde ta bort något ansvar och göra saker lättare för alla. Det är så TRGC, vantKruys värdepappersföretag, föddes året därpå.

Idag liknar det New York-baserade företaget en traditionell investeringsfond med sin standard ”två-och-tjugo” avgiftsstruktur, vilket innebär en årlig förvaltningsavgift på 2% och en minskning av vinsten med 20%. Detta innebär att med de 20 miljoner dollar i kapital som vantKruys föreslår är för närvarande i spel tjänar företaget 400 000 dollar per år i förvaltningsavgifter för att “hålla lamporna tända”, även på en björnmarknad när prestanda kan vara negativ. På en tjurmarknad med 100% årlig vinst (ja, det här är både för högt och för lågt, inte @ mig), skulle företaget se ut att hämta en cool $ 4 miljoner dollar från förmodligen nöjda kunder.

“90% var hänvisningar”, säger vantKruys angående källorna till sina tidiga investeringsmöjligheter, med hänvisningar delade mellan andra VC: er, utvecklare och några dedikerade scouts. Enligt vantKruys är nätverkande nyckeln till framgång som krypto-VC. Han förlitar sig på att ABN – “alltid vara nätverkande” – reser till blockchain-konferenser i cirka 25 länder och slingrar sig genom mängden medan han går med i konversationer.

“Marknadsinsikterna du får från dessa konferenser är galen.”

Brian Kerr, VD och grundare av Kava, säger att vantKruys är en välkänd och mycket aktiv investerare i utrymmet: ”I början av varje bra kryptoavtal kommer du sannolikt att hitta Etienne. Han är en av de mest aktiva investerarna i rymden och fokuserar enbart på att höja kommande projekt till världsscenen. ”

Hur man väljer en token

När det gäller att välja en investering förlitar sig vantKruys på en fyrpelare-modell: grundare, produkt, tokenekonomi och förmågan att nå användare.

Den första pelaren är grundaren med en “galning” som kommer att besegra sin egen sortiment av Mike Tysons och stanna kvar med projektet “även på den hemskaste björnmarknaden, hitta den produktmarknadens passform och skala.” “Jag måste säga att det är det svåraste”, säger han. “Du försöker ta reda på om VD har det karaktärsdraget att hålla sig till ett dike krig och komma ut på toppen.”

Produkten i sig är den andra pelaren, med vantKruys som letar efter projekt med målet och ambitionen att nå topp 100 i börsvärde. Det är inte lätt att göra, eftersom “Även att knäcka de 200 bästa är som att vinna en olympisk guldmedalj just nu.” Att komma in på topp 200 idag skulle kräva ett börsvärde på 250 miljoner dollar, medan de 100 bästa nu kräver mer än 1 miljard dollar. Varje steg på vägen, även den 1000: e platsen – som värderas långt över 10 miljoner dollar – är bara en annan Mike Tyson som den galna grundaren behöver besegra.

Den tredje pelaren är tokenomics, även kallad token-mätvärden. VantKruys ser tokens som ”en representation av allas intresse” i projektet, från VC, grundare och utvecklare till användare och handlare. Han vill förstå vart poletter går och vem som drar nytta av dem. “Du letar efter specifika saker, som” Är det vettigt? ” ‘Var är värdet? Är det snett mot laget? Är det snett mot samhället? ”, Säger han.

Denna fråga om tokenomics, förklarar han, ligger bakom den senaste trenden med “rättvisa lanseringar”, som inte erbjuder privata tilldelningar till investerare eller utvecklare. VantKruys föreslår att Bitcoin är det bästa exemplet på detta, med andra som DOGE, SUSHI, YFI och mer som också passar räkningen. Dessa fair-launch mynt har nyligen överträffat på marknaden.

Trots ökningen av rättvisa lanseringsprojekt som effektivt minskar VC: er som vantKruys, är han övertygad om att VC-industrin kommer att överleva så länge människor vill ta risker på projekt som ännu inte kan få medel någon annanstans. “Jag tror att riskkapitalmodellen fortfarande kommer att finnas där, och den kommer att stanna så länge människor tar risker tidigt”, avslutar han.

För det fjärde är det frågan om marknadsföring. Oavsett hur bra ett projekt är, kommer det varken att finnas användare eller investerare om det inte finns någon berättelse om användningsfallet för att bli hörd. För Bitcoin tillbaka på dagen var oföränderliga peer-to-peer-kontanter den uppmärksammande rubriken, medan Litecoin lovade snabbare transaktioner och Monero erbjöd sann anonymitet. Det borde finnas en mogen, redo grupp av “fanatiska early adopters”, säger han.

”Kan vi evangelisera produkten till världen? Kan vi få människor att gå med i den här produkten, denna revolution, den här lösningen? Hur tar vi den här produkten till människor som behöver den? De kanske inte ens vet att de behöver det än! ”

I slutet av analysen finns det två sista frågor som vantKruys ställer sig själv innan han investerar. Den första är “Skulle jag hålla den här token under en björnmarknad?” och det andra är ett enkelt “Är det här en bra investering?”

Med det senare hänvisar han till den stora bilden av om investeringen “kontrollerar alla lådor” och om det finns verklig substans under den “vackra sminken” som kan innehålla ett attraktivt tonhöjdsdäck och en snygg webbplats.

”Även efter dessa vanliga due diligence-frågor fick du fråga dig själv igen: ‘Är det fortfarande en bra investering?’ För som jag sa behandlar jag allt som kort – låt det visa sig. ”

Source link