DLT-baserade syntetiska derivat: Vad de är och hur de fungerar

DLT-baserade syntetiska derivat: Vad de är och hur de fungerar

Köpa Bitcoins
februari 17, 2021 by Bitcoinera
11
BeInCrypto utforskar ankomsten av DLT-baserade syntetiska derivat till kryptobranschen och utvärderar de potentiella fördelar synths kan ha för utrymmet. ‘Det är säsongen, helt säsongen. Ledet av branschens nummer två kryptovaluta, ethereum (ETH), publicerar altcoin-marknaden regelbundet toppar. Flera relativa nykomlingar till kryptovalutascenen, såsom aave (AAVE), SushiSwap (SUSHI) och Alpha Finance Lab (ALPHA), såg snabb tillväxt förra
bic_artwork_Synthetic_derivatives.jpg.optimal.jpg


BeInCrypto utforskar ankomsten av DLT-baserade syntetiska derivat till kryptobranschen och utvärderar de potentiella fördelar synths kan ha för utrymmet.

‘Det är säsongen, helt säsongen. Ledet av branschens nummer två kryptovaluta, ethereum (ETH), publicerar altcoin-marknaden regelbundet toppar.

Flera relativa nykomlingar till kryptovalutascenen, såsom aave (AAVE), SushiSwap (SUSHI) och Alpha Finance Lab (ALPHA), såg snabb tillväxt förra månaden – både vad gäller utveckling och pris.

Alla tre ovanstående har en sak gemensamt: decentraliserad finansiering (DeFi). DeFi syftar till att göra finanssektorn mer tillgänglig för alla.

Utrymmet kallas även Open Finance och skapar ett system där individer kan få tillgång till tjänster som lån, försäkringar och investeringsprodukter utan att behöva gå igenom en central part.

Den strävar efter att uppnå detta genom att integrera decentraliserad storboksteknik (DLT) med de finansiella produkter som nämns ovan.

Dessa dagar blir syntetiska derivat – en avancerad finansiell produkt som används vid riskhantering – allt populärare.

I det här stycket utforskar BeInCrypto ankomsten av DLT-baserade syntetiska derivat (synths) till kryptovalutaindustrin. Vi utvärderar de potentiella fördelarna som synths kan ha för utrymmet, samt beskriver några nackdelar.

Vi tittar också på några specifika användningsfall i DeFi-rymden och kommenterar vad vi tror att framtiden kommer att hålla för synths.

Men först, vad är derivat och deras syntetiska motsvarigheter?

Avledt värde

För det första är ett derivat en typ av finansiell produkt som spårar värdet på en underliggande tillgång.

Du kanske har hört talas om futures eller optioner. Det här är typer av derivat som ger innehavaren köp- eller försäljningsrättigheter vid en viss tidpunkt i framtiden. Futures tvingar innehavaren att göra köp, medan optioner inte gör det.

Till exempel är Daniel en dogecoin (DOGE) gruvarbetare. Han vill köpa ny gruvutrustning på två veckor när han får betalt 500 dollar. Han vet hur mycket han kan spendera och vad han skulle få om han köpte utrustningen nu.

Daniel vill göra ett avtal med Mint, ett gruvföretag, om att köpa fem MintMiners till 100 dollar stycket på två veckor.

Om Mint erbjuder honom ett terminsavtal skulle det tvinga Daniel att betala $ 500 på två veckor för de fem gruvarbetarna. Emellertid kunde Daniel också begära alternativet att köpa men inte skyldigheten, om han ändrar sig.

För denna typ av avtal skulle Mint ta ut en premie som betalades fram som fungerar som en deposition för gruvarbetarna. Om Daniel valde att inte köpa skulle han förlora denna insättning.

Från härledd till syntetisk

Ett syntetiskt derivat tar detta ett steg längre. Deras värde spårar en viss tillgång eller derivat, men ger inte nödvändigtvis köprätter.

Ta en synt av MintMiner (xMintComp) -komponenter. Det spårar värdet på de komponenter som stiger när de blir dyrare, och vice versa.

Om priset på dessa komponenter ökade med 20% på två veckor, skulle Mint vilja sälja MintMiners för 20% mer för att upprätthålla vinstnivåer. Men Mint skulle vara skyldig att sälja de fem gruvarbetarna till Daniel för $ 500, även om de ville ta ut $ 600.

Istället kunde Mint köpa xMintComp för $ 500 när man gjorde avtalet med Daniel. Om priset på komponenter ökar med 20%, kan Mint sälja xMintComp för $ 600 när Daniels framtid går ut och lägga extra $ 100 för att täcka extra kostnaden.

Fördelar och nackdelar för ekonomi

I exemplet ovan beskrivs det vanligaste användningsfallet för synths i traditionell ekonomi. De gör det möjligt för kontraktsinnehavare att säkra mot en underliggande tillgångs volatilitet för att minska förlusterna. Mint undvek en potentiell förlust som sålde en MintMiner under en acceptabel ränta.

Men ett utbyte, inklusive de för synths, kräver att det finns två parter: en att köpa, en att sälja. Mint måste hitta en fest för att sälja synthen också.

Visst, i fallet ovan kan en spirande investerare förvänta sig att komponentökningen fortsätter, vilket gör att synthen fortsätter att skapa värde.

Syntar kan dock också spåra “skräp”. 2007-2008 kollapsade det globala finansiella systemet till stor del på grund av att investerare investerade i “mainstream” -syntar vars värde var knutet till “skräp” -tillgångar.

När investerare insåg vad de hade investerat i försökte de snabbt sälja sina kontrakt men hittade inga köpare. Utan några underliggande tillgångar blev kontrakten värdelösa.

I DeFi har dock synths utvecklats för att spåra flera on-chain och marknadsfenomen.

Kontroll av gaspris med syntar

Ta samarbetet mellan Yam Finance och UMA Project. De lanserade nyligen en synth som heter uGAS, som spårar kostnaden för Ethereum-nätverkets användare.

Det är en månatlig futuresynth som “löser sig” (når sitt utgångsdatum och en handel tvingas) till mediangaspriset (GAS) för alla Ethereum-transaktioner för månaden.

Ett sådant verktyg är lämpligt med tanke på Ethereum-nätverkets nuvarande tillstånd. Gasavgifterna i nätverket steg till över $ 70 på decentraliserade börser (DEX), tidigare n februari, efter att ETH satte en ny rekordhög nivå.

Avgifter som är höga gör utveckling och användning av Ethereum-nätverket extremt dyrt.

uGAS tillåter utvecklare och jordbrukare att ställa in priset på GAS i minst 30 dagar in i framtiden. Detta kan göra kostnader förutsebara och därmed hanterbara.

Byta volatilitet mot vinst

Förutom att försöka åtgärda gasvolatilitetsproblemet lägger teamet sin expertis mot att lösa marknadsvolatilitet mer generellt med uVOL. uVOL är till volatilitet vad uGAS är för gas.

Specifikt spårar uVOL volatiliteten hos en underliggande tillgång (dvs. uVOL-BTC eller uVOL-ETH). Även om dessa typer av synth har funnits i traditionell ekonomi i årtionden är dessa så kallade volatilitetsbyten nya på kryptovalutamarknaden.

På en marknad som har volatilitet i sin kärna kan uVOL inte bara tillhandahålla ett säkringsverktyg utan en potentiellt mycket lönsam marknad för volatilitetsbyte.

Satoshis token release-modell uppgraderad

Volatilitet är inte bara en näringsidkares värsta mardröm, det kan få allvarliga konsekvenser för nya DeFi-projekt.

När utvecklare släpper tokens, antingen genom ett initialt mynterbjudande (ICO), ett initialt utbyteserbjudande (IEO) eller ett initialt DEX-erbjudande (IDO), möter de ofta “Binance-effekten”.

Det vill säga, en symbol, utan förmodligen inget bevisat värde, blåses upp av entusiastiska (även om andra kanske använder mindre sympatiska språk) handlare. Vanligtvis, efter några dagar, löser sig token, men bara efter en blodtagningskorrigering.

Detta utlöser oundvikligen rop av “pump-and-dump”, “scam”, “rug-pull” som skadar ett projekts rykte från början. För projekt som kräver insättning (nästan alla DeFi) kan detta vara livshotande.

Dafi Protocol syftar till att fixa detta med en synth som spårar efterfrågan på plattformen. Synten, kallad DFY, fäster vid den ursprungliga token på en ny plattform (dToken). Synten dToken släpps sedan till allmänheten i utbyte mot säkerheter som används för insättning.

dToken belönar spelare när efterfrågan på nätverket (dess användning och kvantitet satsas) ökar. Sammantaget uppmuntrar detta långsiktigt deltagande i en nyligen släppt plattform, vilket eventuellt befriar systemet för den giftiga Binance-effekten.

Framtiden för synths

Dessa projekt är ett försök att använda synths för att lösa problem i DeFi-rymden. Eftersom de är DLT-baserade har de också fördelarna med decentralisering och smarta kontrakt, nämligen att alla har tillgång.

Dessutom möjliggör andra synthplattformar exponering i kedjan för flera “verkliga” tillgångar såsom råvaror och aktier. Det finns till och med planer på att skapa helt anpassningsbara syntar, så att användare kan spåra en tillgång eller ett valfritt fenomen.

Detta område är dock fortfarande mycket experimentellt. YAM Finance x UMA Project-samarbetet är bara veckor gammalt. Dessutom släpper Dafi-protokollet bara sin synth denna månad.

I verkligheten kan båda drabbas av likviditets- och utvecklingsfrågor. Experimentering är dock nyckeln till utveckling. Och om de fungerar, hej då hejdå GAS på $ 70, upphör volatiliteten och Binance-effekten.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.Source link