DeFi Deep Dive – Balansera kryptotillgångar med Balancer

DeFi Deep Dive – Balansera kryptotillgångar med Balancer

Köpa Bitcoins
maj 2, 2021 by Bitcoinera
4
Det decentraliserade finansutrymmet har blivit alltmer trångt de senaste månaderna. Nya protokoll, utbyten och automatiserade marknadsförare lanseras nästan dagligen. Ett av de ursprungliga protokollen som matar många av dessa nya är Balancer, och det går fortfarande starkt. Den Ethereum-baserade automatiserade marknadsföraren tillåter användare att skapa eller lägga till likviditet i anpassningsbara pooler och tjäna handelsavgifter.
BIC_DeFi_Deep_Dive_Balancer.jpeg.optimal.jpeg


Det decentraliserade finansutrymmet har blivit alltmer trångt de senaste månaderna. Nya protokoll, utbyten och automatiserade marknadsförare lanseras nästan dagligen. Ett av de ursprungliga protokollen som matar många av dessa nya är Balancer, och det går fortfarande starkt.

Den Ethereum-baserade automatiserade marknadsföraren tillåter användare att skapa eller lägga till likviditet i anpassningsbara pooler och tjäna handelsavgifter. Balancer hämtar sitt namn från den formel den använder. Som sådan tillåter det i princip vilket antal tokens som helst i vikter eller handelsavgifter till sina anpassade pooler.

Protokollet är utformat i två kategorier av användare:

  • Likviditetsleverantörer som äger Balancer-pooler eller deltar i delade pooler.
  • Handlare som köper eller säljer de underliggande pooltillgångarna på den öppna marknaden.

Under de senaste 12 månaderna har säkerheten låst in i plattformen exploderat från cirka 2,5 miljoner dollar till över 2 miljarder dollar. Detta placerar Balancer säkert på de tio största DeFi-plattformarna på planeten.

I detta DeFi Deep Dive kommer vi att gräva i detaljerna för att förklara varför Balancer har blivit så populärt under det senaste året.

En kort historia

Balancer har varit under utveckling sedan 2018 och lanserades officiellt som en “bronsutgåva”, den första av tre planerade utgåvor i slutet av februari 2020. I sin vitbok, som publicerades i september 2019, beskriver Balancer protokollet som “en icke-depåportföljförvaltare , likviditetsleverantör och prissensor. ”

Protokollet har utvecklats av Balancer Labs, ett teknikföretag grundat av Fernando Martinelli och Mike McDonald. Balancer Labs är starkt riskkapitalstödt och har genomfört flera insamlingsrunder under det senaste året och genererat totalt 12 miljoner dollar i investeringar. Senast i februari 2021 när Three Arrows Capital och DeFiance Capital tillförde sin vikt till statskassan.

I maj 2020 började Balancer sitt eget styrningsdrivna likviditetsbrytningsprogram genom att tilldela BAL-tokens till likviditetsleverantörer. I slutet av juni började det totala värdet låsta och symboliska priser började skjuta i höjden i kölvattnet av Compound Finance framgång när DeFi-bönderna hoppade på nästa stora sak.

Men inte alla gick smidigt för Balancer. Token kom med anklagelser om att stora spelare spelar systemet. Balancerpooler var också inriktade på en DeFi-arbitrageattack samma månad, vilket resulterade i förlusten av 500 000 $ i ethereum (ETH).

I slutet av juli godkände balansstyrning de första förslagen om likviditetsbrytning. Som ett resultat började säkerheten översvämma in.

I slutet av 2020 var Balancer ett av branschens ledande DeFi-protokoll med över 600 miljoner dollar i likviditet.

Hur fungerar det?

Balancer är i huvudsak en avancerad automatiserad marknadsförare. Som ett resultat använder den förhållandet mellan tillgångar som delas i likviditetspooler för att bestämma varje tillgångs värde och hålla dem ‘balanserade’.

När användare lägger till eller tar bort likviditet från ena sidan av en pool genom att göra affärer, ändrar detta poolkvoten. Därav ändra värdet på varje tillgång.

DeFiPulse beskriver inställningen som liknar en invers ETF:

“Istället för att betala avgifter till portföljförvaltarna för att återbalansera din portfölj, samlar du in avgifter från handlare som kontinuerligt balanserar din portfölj genom att följa arbitragemöjligheter.”

Vem som helst kan skapa sin egen likviditetspool på Balancer och ställa in dess parametrar. Detta inklusive handelsavgiften och vilka tillgångar de inkluderar i poolen. Dessa pooler med flera tillgångar är deras egna kryptoindexfonder, som ständigt befinner sig i ett tillstånd av automatiserad ombalansering.

Handlare kan välja mellan en mängd olika pooler. Var och en presenterar en unik uppsättning investeringsmöjligheter och utmaningar genom sin speciella konfiguration av tokens, vikter och avgifter.

Den officiella dokumentationen förklarar att samspelet mellan dessa inställningar, poolvolymer och externa priser genererar marknadskrafter som uppmuntrar handlare att upprätthålla stabila tokenförhållanden. Därigenom bevara tillgångsvärdet för likviditetsleverantörer.

Alla pooler i Balancer är också ERC-20-tokens som kallas Balancer Pool Tokens (BPT), vilket representerar proportionellt ägande i poolens likviditet.

Balancer erbjuder också en smart kontraktsstyrd pool som kallas Smart Pool som helt kan emulera en slutgiltig pool samtidigt som den tillåter komplex logik för att justera balanser, vikter och avgifter.

Balancer Tokenomics

Balancer har sin egen styrteken, BAL. Användare använder symbolen för att rösta på förslag och styra riktningen för protokollet. Varje vecka distribuerar Balancer 145 000 BAL-token till likviditetsleverantörer, vilket motsvarar cirka 7,5 miljoner token per år.

Det maximala utbudet av tokens är 100 miljoner, och nästan en tredjedel av dem har redan delats ut till tidiga investerare och teamet. Grundare, aktieoptioner, rådgivare och investerare fick 25 miljoner BAL, med förbehåll för intjänandeperioder. 5 miljoner gick till Balancer Ecosystem Fund. Balancer tilldelade 5 miljoner till en insamlingsfond.

Projektet kommer att distribuera de återstående tokens till likviditetsleverantörer under de kommande åren. Protokollets uppskattningar till den nuvarande hastigheten på 145 000 tokens per vecka tar 8,6 år att tömma utbudet.

I mars 2020 genererade Balancer Labs 3 miljoner dollar från en privat såddrunda som sålde tokens till 0,60 dollar. Dessa tidiga investerare kommer att vara i god form idag med nuvarande priser (slutet av april 2021) på cirka $ 57 för en BAL-token. Token nådde en högsta nivå på 72 dollar den 15 april 2021 och har gjort över 300% sedan årets början.

Ange version 2

Balancer är redo att lansera version 2 av protokollet som kommer att ge en rad förbättringar. Den 20 april, Balancer Labs twittrade att de släppte de smarta kontrakten för v2 till mainnet men den fullständiga lanseringen av protokollet hade ännu inte inträffat i skrivande stund.

Som rapporterats av BeInCrypto avslöjade Balancer v2-specifikationerna i februari 2021. Enligt det officiella tillkännagivandet är kärnprinciperna i Balancer v2 säkerhet, flexibilitet, kapitaleffektivitet och gaseffektivitet.

Balancer v1 / v2 jämförelse – Balancer Labs

Den nya versionen kommer att innehålla något som kallas en generaliserad automatiserad marknadsförare, som i huvudsak är en övergång till ett enda valv som innehåller och hanterar alla tillgångar som läggs till i alla Balancer-pooler. Detta förenklar effektivt protokollet genom att skapa en enda åtkomstpunkt för alla interaktioner med Balancer v2. Enligt det förklarande blogginlägget:

“Balancer V2 skiljer AMM-logiken (Automated Market Maker) från tokenhantering och redovisning. Tokenhantering / redovisning görs av valvet medan AMM-logiken är individuell för varje pool. ”

Effektiviseringen har införts för att ta itu med ineffektiviteten med flera överföringar för flera tokens och pooler. Detta blir mycket dyrt när Ethereum-gaspriserna är på topparna (vilket de har varit under större delen av 2021).

Nästa iteration kommer också att erbjuda viktade pooler. Dessa är indexfondstilpooler, precis som i version 1. Dessutom kommer det att införa stabila pooler med symboler som är mjukt kopplade till varandra.

Tillgångshanterare kommer att vara en annan funktion. Detta är externa smarta kontrakt som nominerats av pooler för att förbättra avkastningen. Förbättringar i prisklasser, omstruktureringsavgifter i poolen och ny funktion för flash-lån kommer också att levereras med v2.

Balancer Labs erbjöd också den största buggen i branschens historia, med upp till 1 000 ETH eller 2 miljoner dollar för upptäckten av kritiska buggar som gör det möjligt för angripare att tömma Balancer v2-valvet.

I skrivande stund var lanseringen av v2-användargränssnittet nära förestående men har ännu inte meddelats officiellt.

Att balansera framtiden för DeFi

För närvarande var Balancers totala låsta värde nära sin heltid på 2,37 miljarder dollar enligt DeFiPulse. DappRadar hade en liknande siffra.

Diagram – defipulse.com

Sedan början av 2021 har denna säkerhet ökat med 300% och rankat protokollet som det tionde största, strax under Yearn Finance. Enligt Dune Analytics hade Balance cirka 140 000 användare i slutet av april.

Under samma period har dess BAL-token-pris gjort ännu större vinster med 330% från 13,60 $ den 1 januari till 58,26 $ vid skrivandet den 29 april.

Sammantaget har Balancer kommit långt under det senaste året. Dess andra iteration kommer sannolikt att dominera utvecklingsarbetet i år då nya produkter fokuserar på gasbesparing. Teamet har dock större ambitioner:

”Den här lanseringen [v2] är ett steg mot Balancers större vision att bli den primära källan till DeFi-likviditet. ”

Balancer strävar efter att vara en grundsten för alla DeFi-projekt, oavsett design eller likviditetsbehov.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på deras egen risk.

Source link