Bitcoin i balansräkningen lockar negativ uppmärksamhet från antikryptobanker

Bitcoin i balansräkningen lockar negativ uppmärksamhet från antikryptobanker

Bitcoin Sverige
april 18, 2021 by Bitcoinera
9
MicroStrategys fortlöpande Bitcoin-förvärv har dragit upp sig hos investeringsbankjätten HSBC. Trots att det är ett av de största företagsintelligensföretagen i världen har HSBC uppgett att MicroStrategy nu är en “virtuell valutaprodukt”, en beteckning som liknar den pseudo-Bitcoin börshandlade fondstatus som är knuten till företaget på grund av dess stora Bitcoin (BTC) balansräkning. Sedan augusti 2020
1200_aHR0cHM6Ly9zMy5jb2ludGVsZWdyYXBoLmNvbS91cGxvYWRzLzIwMjEtMDQvZTg1ZDdkNDEtZTNkYi00MDBiLTgwNmItMzQ3NWY5OGNlNDQ4LmpwZw.jpgMicroStrategys fortlöpande Bitcoin-förvärv har dragit upp sig hos investeringsbankjätten HSBC. Trots att det är ett av de största företagsintelligensföretagen i världen har HSBC uppgett att MicroStrategy nu är en “virtuell valutaprodukt”, en beteckning som liknar den pseudo-Bitcoin börshandlade fondstatus som är knuten till företaget på grund av dess stora Bitcoin (BTC) balansräkning.

Sedan augusti 2020 har MicroStrategy påbörjat en Bitcoin-förvärv och har nu mer än 5 miljarder dollar i BTC. Michael Saylor, företagets VD, har också blivit en uttalad Bitcoin-förespråkare. Saylors Bitcoin-evangelisering har inkluderat försök att uppmuntra andra börsnoterade företag att lägga till BTC i sin balansräkning. Faktum är att vissa andra företag i USA har efterliknat Saylors Bitcoin-antagande.

När företags Bitcoin-antagande blir vanligt förekommer konversationen att flytta mot livs- och livränteföretag och suveräna förmögenhetsfonder för att se var nästa våg av institutionella BTC-investeringar kommer att dyka upp. Men för äldre spelare som HSBC, Bitcoin och kryptovalutor, i allmänhet, förblir anathema även om de åtgärder som vidtagits hittills verkar vara utan tvekan godtyckliga.

HSBC-svartlistor MicroStrategy-lager

HSBC svartlistade MicroStrategys aktier, vilket hindrade kunder från bankens online-handelsplattform i Kanada från att förvärva företagets aktier. Medan HSBC inte svarade på Cointelegraphs begäran om bekräftelse på rapporten, har banken offentligt verifierat nyheterna med liknande uttalanden i det ursprungliga meddelandet som delades av kunder på Twitter.

I meddelandet som skickades till HSBC InvestDirect-kunder som redan innehar MicroStrategy (MSTR) -aktier avslöjade banken att ytterligare MSTR-inköp inte längre är möjliga på plattformen. Kommunikén uppgav att sådana kunder kunde hålla sina nuvarande MicroStrategy-aktiesaldon eller sälja sina aktier.

Enligt HSBC var svartlistningen i linje med bankens kryptobegränsningar som antogs redan 2018. Ett utdrag från bankens policy som finns i meddelandet till HSBC InvestDirect, eller HIDC, säger: ”HIDC kommer inte att delta i att underlätta (köp och / eller utbyte) produkt relaterad till virtuella valutor, eller produkter relaterade till eller refererar till prestanda för virtuell valuta. ”

Som svar på nyheterna berättade Stuart Hoegner, generaladvokat på kryptoutbytesplattform Bitfinex, att Cointelegraph var beslutet ett “regressivt steg” i samband med den växande överklagandet av kryptovalutor i den vanliga arenan och tillade:

”Istället för att vägra att delta i produkter relaterade till virtuella valutor, bör HSBC istället fokusera på att leverera optimala tjänster till sina kunder, varav många betalar höga avgifter och ränteavgifter på bankens lån och kreditkortsprodukter. I själva verket är det blockchain-teknologins kapacitet – genom att ta bort mellanhänder – som kan öka nivåerna av inkludering, tillgänglighet och transparens i finansiella produkter. ”

Att förstå allt

Genom att utse MicroStrategy hänvisade HSBC till företaget som en “virtuell valutaprodukt”, därav sitt beslut att hindra kunder från att köpa MSTR. HDIC listar dock aktier från flera företag med betydande kryptovalutainvolvering inklusive Tesla, Square och Hut 8 Mining, för att nämna några.

Elon Musks tillverkning av elfordon, Tesla, förvärvade cirka 1,5 miljarder dollar i Bitcoin redan i februari. Hut 8 är en Bitcoin-gruvanläggning, medan Square driver Cash App, en väg för att köpa BTC som också bidrar mycket till Squares intäkter.

Till skillnad från MicroStrategy, som bara har Bitcoin i balansräkningen medan den fortfarande utför sin funktion som ett företagsintelligensföretag, tillhör några av de omsättbara aktierna på HDIC-plattformen företag, som Hut 8, som hämtar värde direkt från kryptovalutor.

Jeffrey Wang, chef för Amerika vid kryptofinansieringsföretaget Amber Group, sa till Cointelegraph: ”Det är en mycket hal sluttning för HSBC, kommenterade bristen på tydlighet i HSBC: s beslut. Kommer de att publicera en tydlig uppsättning definierade regler för vad de anser vara företag som hämtar värde från virtuella valutor? ”

Han ifrågasatte vidare: ”Varför har de inte också lagt denna handelsbegränsning på andra företag som har offentliggjort innehav av Bitcoin som Tesla? Kommer de att blockera handeln med Coinbase? ” Som HDIC-kund uttryckte Wang också missnöje med den ojämna tillämpningen av HSBC: s antikryptopolicy och tillade:

”Jag tror att det här är HSBC som överträffar sin räckvidd på erbjudandet om detaljhandeln. Om ett företag är lagligt noterat på Nasdaq och följer några lagstadgade krav, bör beslutet att köpa detta aktie lämnas upp till slutanvändaren och inte mäklaren. ”

HSBC: s förbud mot MicroStrategy-aktiehandel blir ännu mer bisarrt, med tanke på att kunder fortfarande kan köpa börshandlade fonder som innehåller MSTR på plattformen. Verkligen. Enligt ETF.com har 88 ETF-aktier MicroStrategy-aktier.

MSTR-svartlistan är knappast den första negativa konsekvensen av MicroStrategys Bitcoin-investering. I december 2020 nedgraderade Citibank företagets aktie med hänvisning till MicroStrategys ”oproportionerliga” fokus på BTC.

Nya lager av legitimitet

HSBC: s handling sätter banken fast i hörnet av äldre finansinstitut som fortfarande motsätter sig Bitcoin och kryptovalutainnovation. Flyttet ger den senaste indikationen på bankens förkastelse av digitala valutor efter ansträngningar att hindra kunder från att återvända kryptohandelsvinster från börser till deras bankkonton tidigare på året.

Under tiden blir flera större aktörer på den traditionella finansarenan alltmer utsatta för Bitcoin och kryptovalutor när den nya tekniken får nya lager av legitimitet. Från att erbjuda vårdtjänster för digitala valutor till att upprätta digitala tillgångsutbytesplattformar, visar banker över hela USA, Europa och Asien en större aptit för digitala valutor.

För Wang från Amber Group håller HSBC fast i en krympande position som att vara en bankinstitution som förblir motsatt kryptovalutor och berättar för Cointelegraph:

“Jag tror att HSBC kommer att vara i den lilla minoriteten – om inte den enda mäklaren – som kommer att begränsa sina privatinvesterare från att köpa aktier i börsnoterade och reglerade företag på grund av exponering för virtuella valutor.”

Nyligen utfärdade den europeiska investeringsbankjätten Société Générale en symboliserad säkerhet som representerar en av dess strukturprodukter – investeringspaket kopplade till tillgångar och derivat – på Tezos blockchain. Nyheten markerade ett tredje år i rad av en blockchain-relaterad finansiell produkt som utfärdades.

I ett meddelande till Cointelegraph, Jean-Marc Stenger, verkställande direktör för digitala kapitalmarknader på Société Générale och chef för dess fintech startup-dotterbolag, SG Forge, påpekade att kryptoföretag kommer att utmana äldre finansaktörer som är långsamma att anpassa sig till den nya digitala finansiella landskap. I stället för att förespråka att undvika digitala tillgångar identifierade Stenger fördelarna med traditionell finansiering i verklig tillgångsbaserad tokenisering och tillade:

”Traditionella finansinstitut vet hur man strukturerar reglerade digitala tillgångar och hur man kan hantera relaterade krav (investerarskydd, regler för marknadsintegritet, efterlevnad, KYC, kontinuitetsplaner). Men ännu viktigare, de har ursprung och distributionskapacitet och dagliga affärsrelationer med sina kunder. ”

Medan Société Générales erbjudanden om digitala tillgångar inte är knutna till kryptovalutor, ser stora amerikanska investeringsbanker som Goldman Sachs och Morgan Stanley att erbjuda sina kunder exponering för Bitcoin-fonder.

Mitt i den fortsatta tillströmningen av institutionella aktörer till Bitcoin-rymden blir frågan om regeringar kommer att investera i BTC troligen en fråga om “när” och inte “om”. Med försäkringsbolag och pensionsfonder som tappar tårna i Bitcoin-poolen verkar statliga förmögenhetsfonder inte vara för långt efter.Source link