Beijing kommer för sina tekniska jättar

Beijing kommer för sina tekniska jättar

Köpa Bitcoins
april 19, 2021 by Bitcoinera
8
Internetentreprenörer i Kina har alltid levt under molnet av potentiella verkställighetsåtgärder från Peking. Oavsett om det har varit för det konkurrensbegränsande beteendet hos några av Kinas internetkroppar eller den stora påverkan som superappar som Tencent (+ 1,28%) WeChat har, har kinesiska teknikföretag alltid upprätthållit en orolig allians med Peking. Men nu när välkända teknikjättar som
SmartCity-0.2MB.png


Internetentreprenörer i Kina har alltid levt under molnet av potentiella verkställighetsåtgärder från Peking.

Oavsett om det har varit för det konkurrensbegränsande beteendet hos några av Kinas internetkroppar eller den stora påverkan som superappar som Tencent (+ 1,28%) WeChat har, har kinesiska teknikföretag alltid upprätthållit en orolig allians med Peking.

Men nu när välkända teknikjättar som Alibaba har blivit censurerade undrar investerare när nästa sko kommer att släppa, och vissa stannar inte för att ta reda på det.

Efter en historisk kraft mot Kinas största teknikföretag förra veckan, röstar vissa investerare redan med fötterna.

GAM-investeringar, BNP Paribas kapitalförvaltning och JP Morgan kapitalförvaltning är bland ett växande antal kapitalförvaltare som ser mer tilltagande regleringar i Kinas klämma på monopolistiska metoder, vilket sätter press på landets ledande internetaktier under de närmaste månaderna.

Hang Seng Tech Index (+ 1,05%), där många kinesiska techjättar är listade, har redan tappat en fjärdedel av sitt värde sedan rutan i kinesiska techaktier började i mitten av februari.

Och vändpunkten för Peking var förmodligen i oktober förra året, då Alibaba-grundaren Jack Ma liknade kinesiska banker med inte mer än “pantbutiker” och kritiserade Kina rent ut för att de saknade ett “finansiellt ekosystem”.

Pekings blowback var snabb och mycket dyr för Ma.

Inom några veckor sändes Ant Financials nyckeltal på 35 miljarder US-dollar då myndigheterna undersökte företagets genomförande av reglerad finansiell verksamhet som så småningom tvingade omstruktureringen av företaget och höjde kapitalkraven.

Sedan gick de kinesiska myndigheterna efter Alibaba själv.

Och medan Peking kanske har slutat med att bryta upp e-handelsjätten, gav det den en smäll på handleden med en böter på 2,8 miljarder US-dollar, vilket tyder på att det värre kan vara över för Alibaba, men gjorde andra tekniska giganter nervösa.

Peking har länge haft ett kärlekshatförhållande med sina tekniska jättar – globalt som symboler för Kinas tekniska överlägsenhet, har mandariner också bekymrat sig över sin brist på kontroll över de kluriga digitala klyftorna som Kinas stora brandvägg har hjälpt till att främja.

Men försäljningen i kinesiska teknikföretag kan vara överdriven – i Hongkong har Alibaba-aktierna sjunkit 23% från toppnivån i oktober förra året, livsmedelsleveransföretaget Meituan (+ 1,90%) har minskat med 36% och Tencent Holdings, ägare till WeChat har tappat 18% från sin senaste topp på baksidan av regleringssonder.

Saken med Kina är att förståelsen av det kinesiska kommunistpartiet är en integrerad del av förståelsen av dess marknader.

Visst, aktier kan ta ett tillfälligt slag eftersom sheriffen är i stan – men Peking har också ett lättare jobb att polisera en handfull jättar snarare än många små företag.

Och det är av den anledningen som kinesiska teknikföretag alla har lovat att samarbeta med myndigheter, spela boll och överkompensera för att få Pekings välsignelser innan de gör några större drag.

I slutändan handlar de kinesiska myndigheternas kraft mer om beskydd och att utöva auktoritet över en sektor som blivit alltmer säker på sig själv och påståendefull – men det gör inte mycket för att dämpa kinesiska teknologis sektorutsikter och lönsamhet.

Peking kommer att basa ett par huvuden in och kanske slå några handleder, men kinesiska tekniska giganter kommer att fortsätta att vara det – jättar – och för investerare som vill ladda upp nästa fas av kinesisk tillväxt, det borde vara allt som betyder något.

Source link