Kinas centralbank avslöjas för att utveckla CBDC med Ant och Tencent

Kinas centralbank avslöjas för att utveckla CBDC med Ant och Tencent

Köpa Bitcoins
maj 2, 2021 by Bitcoinera
3
Det har just avslöjats att Kinas centralbank officiellt samarbetade med Ant Group, Alibaba Groups fintech-dotterbolag, för att ge stöd för utvecklingen av en teknisk plattform för dess suveräna digitala valuta. När det gäller utvecklingen av den digitala yuanen har Kina pågått sedan 2014 i avsikt att ersätta en del av sina cirkulerande kontanter. De kinesiska
chinas-central-bank-revealed-to-be-developing-cbdc-with-ant-and-tencent.png


Det har just avslöjats att Kinas centralbank officiellt samarbetade med Ant Group, Alibaba Groups fintech-dotterbolag, för att ge stöd för utvecklingen av en teknisk plattform för dess suveräna digitala valuta.

När det gäller utvecklingen av den digitala yuanen har Kina pågått sedan 2014 i avsikt att ersätta en del av sina cirkulerande kontanter. De kinesiska myndigheterna har sagt att e-CNY ursprungligen kommer att användas för inhemska detaljbetalningar innan det verkligen kan användas utomlands.

Ant och Kinas centralbank kommer att arbeta sida vid sida för att främja utvecklingen av e-CNY, baserat på Ants databas Ocean Base, och dess mobila utvecklingsplattform mPaas.

Banken, Ant och Tencent har arbetat tillsammans under de senaste tre åren för att utveckla den digitala yuanen. Anledningen till detta plötsliga avslöjande kan tyda på att båda företagen utreder sina nära förbindelser med tillsynsmyndigheten, även om de har påverkats av regeringens stränga antimonopolavskaffande och utredning.

Francis Lun, VD för Geo Securities Ltd., rapporterade att Ant ombads av Peking att överlämna sina uppgifter till ett nytt statligt kontrollerat kreditvärderingsföretag. Ant insisterade på att leda företaget eftersom det påpekade att för mycket statligt ingripande skulle påverka industrin negativt.

Tillsynsmyndigheten var emellertid inte enig och resonerade att det – genom att uppfylla Ants krav – skulle skapa en intressekonflikt.

Ant och Tencent monopoliserar nästan hela e-betalningsmarknaden i Kina och kontrollerar 54% respektive 40% av marknaden. Jerry Lin, direktören för Taiwansbaserade Financial Research Institute, påpekade att tillsynsmyndighetens antimonopolprob kommer att gå lätt på dessa fintech-företag på grund av deras samarbete med centralbanken.

Lin sa vidare att, om inte en konkurrent är tillräckligt stark för att kontrollera minst en tredjedel av marknadsandelarna, skulle deras monopol vara svårt att bryta upp.

Anne Stevenson-Yang, medgrundare och forskningsdirektör för J Capital Research, kommenterade att e-CNY inte kommer att användas för innovation eller för att konkurrera mot US-dollarn, utan för att göra det möjligt för Kina att övervaka transaktionerna.

Source link